open-navfaktor-logo
search
Zapaženi rezultati
Godina bh. košarke: Od uspjeha reprezentacija do Generalne skupštine FIBA-e u Sarajevu
Godina na izmaku jedna je od najuspješnijih za bosanskohercegovačku košarku u posljednjih nekoliko decenija.  
21.12.2021. u 11:35
get url
text
get url
text

Tu konstataciju potkrepljuju rezultati obje seniorske reprezentacije BiH, ali i izvrsna organizacija skupa košarkaške elite u glavnom gradu BiH. Ako se uzmu u obzir okolnosti u kojima je sve to realizovano, dok je plašt pandemije prekrivao planetu, onda postaje jasno koju težinu imaju spomenuta ostvarenja.

Muška košarkaška reprezentacija BiH osigurala je plasman na Eurobasketu 2022. još u novembru prethodne godine, da bi odličan nastup u kvalifikacijama okončala sa još dvije pobjede u februaru 2021. protiv Grčke (84:69) i Bugarske (80:61) u latvijskoj Rigi.

VEZANI TEKST - Eurobasket: Zmajevi na otvaranju protiv Mađarske
 

Svakako je zanimljiv podatak da su Zmajevi bili i najuspješnija selekcija u kvalifikacijama za EP po broju skokova. Ubilježili su 256 skoka u šest mečeva, tri više od Španije, koja je na drugom mjestu u ovoj kategoriji.

Također u februaru, u "balonu" upriličenom u ruskom Orenburgu, ženska košarkaška reprezentacija BiH osigurala je plasman na Evropsko prvenstvo pobjedom nad Švicarskom (67:62). U posljednjem kolu "Zmajice" su zatim deklasirale Estoniju (78:52).

Zanimljivo i da su bh. košarkašice imale veliki broj skokova (271) te bile druge u ovoj statističkoj kategoriji u kvalifikacijama.

U junu je ekipa selektora Gorana Loje ostvarila historijski podvig. Nastup na Eurobasketu, prvi nakon više od 20 godina za žensku reprezentaciju BiH, Zmajice su otvorile pobjedama u grupnoj fazi nad Belgijom (70:55) i Turskom (64:54).

Poraz od Slovenije (81:91) nije omeo bh. igračice da uđu u među najbolje timove Starog kontinenta, trijumfom nad Hrvatskom (80:69) plasirale su se u četvrtfinale EP-a. Jedan od domaćina i favorita takmičenja Francuska zatim je savladala bh. reprezentaciju (80:69), da bi Zmajice ubjedljivom pobjedom nad Švedskom (82:63) osvojile senzacionalno peto mjesto Eurobasketa i izborile nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Australiji.

Naša reprezentativka Jonquel Jones izabrana je u idealnu petorku Evropskog prvenstva, a bila je prvi strijelac (prosječno 24,3 poena po meču) i prva skakačica (16,8) na EP. Nikolina Babić je postigla najviše trojki (15), uz najbolji procenat (57,7) u odnosu na sve ostale košarkašice na Prvenstvu.

U oktobru je u Sarajevu organizovana Generalna skupština FIBA Europe. Eminentnom skupu je prisustvovala krema kontinentalne i svjetske košarke poput predsjednika FIBA-e Hamane Nianga, zatim generalnog sekretara Međunarodne košarkaške federacije Andreasa Zagklisa, prvog čovjeka FIBA Evrope Turgaya Demirela, izvršnog direktora FIBA Evrope Kamila Novaka, članova Odbora FIBA-e, kao i čelnika nacionalnih saveza.

Svi su pohvalili izvrsnu organizaciju Generlne skupštine u glavnom gradu naše zemlje, nisu se štedjeli komplimenti na račun KSBiH, navode iz Saveza.

Zimski mjeseci donose nove radosti za ljubitelje košarke u BiH. Sa sjajnim partijama ženska reprezentacija BiH nastavila je u novembru, pobjedama nad Belgijom (87:81) i Sjevernom Makedonijom (80:64) otvorila kvalifikacije za Eurobasket 2023 u Sloveniji i Izraelu.

VEZANI TEKST - Zmajevi druga najefikasnija reprezentacija u Evropi
 

Uspješna je bila i muška reprezentacija istog mjeseca. Izabranici Vedrana Bosnića u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo savladali su Češku Republiku (97:90), a zatim i Bugarsku (85:75), te 2021. godinu zaključili bez poraza.

Spomenuti uspjesi nisu prošli nezapaženo. Olimpijski komitet BiH proglasio je žensku košarkašku selekciju najboljom državnom reprezentacijom u ovoj godini, dok je dodijelio i dva priznanja za Jonquel Jones (Ambasador sporta i najbolja sportistkinja u seniorskoj konkurenciji).

U tradicionalnom izboru Nezavisnih novina i BHRT, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine proglašena je najboljom ekipom, Jonquel Jones najboljom sportistkinjom, a Goran Lojo najboljim trenerom.

- Iza nas je veoma zahtjevnih i iscrpljujućih 12 mjeseci, ali sav naporni rad se itekako isplatio. Naravno da smo sretni i zadovoljni, ali također i uveliko fokusirani na zadatke u narednoj godini. Prije svega, u planu su kontrolni treninzi i okupljanja mladih selekcija. Njihova takmičenja na međunarodnom nivou su prošle godine otkazana zbog pandemije, ali u 2022. planiran je veoma gust raspored utakmica i evropskih prvenstava za sve starosne kategorije. Svakako ćemo se potruditi da im osiguramo najbolje uvjete. U augustu ćemo biti i domaćini Evropskog prvenstva B divizije za djevojčice do 16 godina - istakao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Najavio je i nadmetanja koja očekuju seniorske reprezentacije.

VEZANI TEKST - Zmajice saznale rivale: Može li BiH do Australije?
 

- Već u februaru žensku reprezentaciju BiH u japanskoj Osaki čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, istog mjeseca muška selekcija igra dvomeč sa Litvanijom. Zatim u junu naši najbolji košarkaši igraju dvije utakmice u kvalifikacijama za SP, vjerovatno i u augustu, jer očekujemo plasman u drugi krug kvalifikacija, a u septembru Zmajevi nastupaju i na Eurobasketu. To nije sve jer i u novembarskom "prozoru" slijede mečevi kvalifikacija, i to za obje reprezentacije. Nadamo se podršci države i sponzora kako bismo nastavili stazom radosti i uspjeha. Svim građanima Bosne i Hercegovine poželio bih sretnu 2022. godinu, da se zajedno radujemo novim pobjedama. Idemo dalje - poručio je Čolan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.