open-navfaktor-logo
search
Mediji
Godina izazova i poslovnih uspjeha za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona
Godina na izmaku za mnoge će ostati upamćena kao godina pandemije i brojnih nedaća koje su zahvatile cijeli svijet, pa tako i nas u Bosni i Hercegovini.
25.12.2020. u 10:13
get url
text

Međutim, da kriza može biti izazov i šansa za razvoj i napredak, bili smo svjedoci tokom ove godine kroz razna inovativna rješenja kreativnih i poduzetnih Bosanaca i Hercegovaca.

Uloga medija u kriznim vremenima, pa tako i u ovoj godini krize, pokazala se krucijalnom za funkcionisanje cjelokupnog društvenog sistema. Dobar primjer profesionalnog pristupa i pravovremenog odgovora medija na izazove je Radio-televizija Tuzlanskog kantona, koja je tokom cijele godine bilježila uspjehe koji su  se  ogledali kroz kontinurani programski i materijalno-tehnički razvoj.

Upravo u ovoj medijskoj kući, ovu bremenitu godinu, zaokružuju novim investicijama i ulaganjima u tehnički i programski sektor, koja bi trebala značiti još bolje pozicioniranje na medijskoj sceni u BiH.

- Ovih je dana počelo instaliranje nove studijsko-režijske opreme koja će omogućiti da u novu godinu uđemo sa kvalitetnijim signalom, odnosno emitovanjem programa u rezoluciji visokog HD kvaliteta. Osim toga obogatili smo i svoj vozni park, čime je poboljšana mobilnost ekipa, njihova sigurnost i uslovi rada na terenu. U završnoj je fazi i procedura javne nabavke za opremanje velikog studija, čija je  realizacija usporena isključivo zbog administrativnih ograničenja. Završetkom ovog projekta, čija se konačna realizacija očekuje početkom nove godine, RTV TK će dobiti moderno opremljen studio sa visoko postavljenim standardima - ističe direktor Kasim Softić.

Podsjetimo, početkom godine RTV TK je kompletnom rekonstrukcijom, odnosno zamjenom studijske i režijske opreme Radija, dobila jednu od najbolje opremljenih radio stanica u regiji.

Uz poboljšanje socijalnog statusa zaposlenih, tokom godine kontinuirano je ulagano i u infrastrukturu i humanizaciju uslova rada. Prvenstveno, nastavljeno je sa sanacijom posljedica požara iz 2019. godine, ulagalo se u informatičku i kancelarijsku opremu, kao i zaštitnu opremu s ciljem sigurnijeg rada u vrijeme pandemije, a postojeća rasvjeta u cijelom objektu zamjenjena je novim led-rasvjetnim tijelima. Ukupna ulaganja u razvoj Radio-televizije Tuzlanskog kantona u 2020. godini iznosila su oko 500.000 KM.

- S obzirom na to da smo u godini globalne ekonomske krize, ostvareni rezultati daju nam za pravo da s puno optimizma gledamo na vrijeme ispred nas. Lijepa  potvrda našeg uspješnog poslovanja stigla je upravo ovih dana dobijanjem certifikata bonitetne pouzdanosti. Bolji kraj poslovne godine teško je i zamisliti - naglasio je direktor Softić.

Ulaganja u infrastrukturu pratio je kontinuirani programski razvoj. Posebno vidljiv i značajan bio je brz i adekvatan programski odgovor na pandemiju kroz Otvoreni studio COVID-19 i TV-školu, kada su svi resursi i kapaciteti ove medijske kuće stavljenu u službu građana, kako bi se što lakše prebrodile posljedice pademije. Također, budući da je ovo bila i izborna godina, Radio-televizija Tuzlanskog kantona je pokazala da ima sve resurse da se uspješno nosi s najizazovnijim projektima u najtežim vremenima.

 Uprkos svim izazovima, ili zahvaljujući  upravo  njima, 2020. godina za RTV TK  je  pokazala njenu punu zrelost te da  s pravom pripada samom vrhu TV  stanica u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.