open-navfaktor-logo
search
Premijer liga u 2020.
Godina u znaku dominacije Sarajeva i lakrdije Fudbalskog saveza BiH
Fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine u 2020. godini ostat će upamćena po dominaciji Sarajeva, kluba koji u domaćem takmičenju nije osjetio gorčinu poraza.
02.01.2021. u 08:39
get url
text

Pandemija koronavirusa obilježila je ovu godinu i u sportu, a Premijer liga je zaustavljena 12. marta, da bi kasnije postala jedno je od rijetkih takmičenja u Evropi koje nije nastavljeno. Umjesto da prvaka države za prošlu sezonu i putnike u Evropu dobijemo borbom na travnjaku i znoju natopljenim dresovima, u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine odlučili su da to stidljivo podignutim ručicama urade članovi Izvršnog odbora. Titula je 1. juna za zelenim stolom dodijeljena Sarajevu koje je u tom trenutku na kontu imalo tri boda više od Želje, u Evropsku ligu plasman su izborili Željezničar, Zrinjski i Borac, a elitu su napustili Zvijezda 09 i Čelik.

Iste ručice odlučile su da u sezoni 2019/20. ne bude dodijeljen ni pehar Kupa Bosne i Hercegovine, iako je najmasovnije takmičenje bilo u samoj završnici (u polufinalu Željezničar, Zrinjski, Široki Brijeg i GOŠK), a svoju šansu za izlazak na euroscenu tražio je Široki Brijeg. Krili su se čelnici krovne kuće bh. fudbala iza kojekakvih odluka entitetskih kriznih štabova o zabrani održavanja sportskih takmičenja, prije svega onih u RS-u. Više puta je ponovljeno kako je zdravlje igrača najvažnije, dok su u isto vrijeme radile kafane i teretane. Međutim, mnogi su mišljenja da se prekidom Premijer lige Bosne i Hercegovine i Kupa pogodovalo Borcu, ekipi koja je bila četvrta i držala karte za Evropu, sa bodom više od Tuzla Cityja.

U takvom ozračju i raspoloženju, ali sa novim imenom i generalnim sponzorom krenula je nova sezona. Zdravlje je s prvog palo na drugo mjesto, a prema Covid-protokolu FSBiH fudbaler zaražen koronavirusom tretira se kao povrijeđen. Zdravstvena kriza je prerasla i u finansijsku, što je itekako utjecalo na skromne i budžete i "šuplje" klupske kase. Mnogi su ostali bez planiranih prihoda od sponzora i navijača jer publici nije dozvoljeno prisustvo na tribinama.

Sarajevo poslije 19 odigranih susreta ima 13 pobjeda i šest remija. Izabranici Vinka Marinovića drže prvo mjesto na tabeli, sa devet bodova više od drugoplasiranog Želje, a u 2020. godini nisu osjetili gorčinu poraza u domaćim takmičenjima. Slijede Široki Brijeg, Velež, Borac, Zrinjski... To nam garantuje zanimljivo proljeće i borbu za izlazak u Evropu. Uzbudljiva bitka čeka nas i za opstanak, a u zoni ispadanja su Olimpik i Krupa.

U pauzi je suspendovan banjalučki Borac. Klub koji je početkom godine bio najglasniji za zdravlje fudbalera nije baš mario za finansije. Tako su Banjalučani probili rok da bivšem golmanu Mladenu Lučiću izmire dug oko 37.000 KM. Lučić novac još nije dobio, a Banjalučani zarađenom suspenzijom tokom pauze jesu vrijeme.

Lopta će se na bh. terenima zakotrljati posljednjeg vikenda u februaru. Svi se nadaju da će svijet dobiti bitku sa koronavirusom, a da će publika ponovo pronaći svoje mjesto na tribinama. Fudbal se i igra upravo zbog navijača. Da to nije izlizana fraza najbolje su osjetili fudbaleri igrajući mečeve pred praznim tribinama, koji kao takvi više liče na prijateljske i pripremne, nego takmičarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.