open-navfaktor-logo
search
Najbolja bh. plivačica
Godina u znaku Lane Pudar: 16-godišnja Mostarka osvojila Evropu i našoj zemlji donijela historijske medalje
Iza najbolje bh. plivačice Lane Pudar je godina za pamćenje.
02.01.2023. u 21:21
get url
text

Mlada Mostarka je ostvarila najveći uspjeh karijere pošto je u disciplini 200 metara delfin osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima koje se održalo u Rimu.

VEZANI TEKST - Lana Pudar prvakinja Evrope na 200 metara delfin!

Na istom EP osvojila je i bronzu u disciplini 100 metara delfin. 

Postala je i dvostruka juniorska prvakinja Evrope na 50 i 200 metara delfin, te viceprvakinja na 100 metara, a donijela je i historijske medalje za BiH s Mediteranskih igara, gdje je bila zlatna na 100 i 200 metara.

Njeni rezultati na ovim takmičenjima još jedan su dokaz epiteta najbolje plivačice BiH i jedne od najboljih u Evropi.

Lana je postavila i novi državni rekord u disciplini 400 metara slobodnim stilom.

VEZANI TEKST - Lana Pudar dobila stan u Mostaru: Nisam očekivala da ću sa 16 godina to uspjeti

Šesnaestogodišnja Mostarka nastupila je i na Svjetskom kupu u Berlinu gdje je na 200 metara delfin osvojila peto mjesto.

Također, imala je zapažen nastup na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Australiji, gdje je osvojila također peto mjesto (200 metara delfin).

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najboljoj bh. plivačici uručila je diplomatski pasoš zbog sjajnih rezultata kojima je u svijetu promovisala našu zemlju.

Pudar je kao nagradu od grada Mostara na poklon dobila stan kao nagradu za dostignuća. 

Međutim, najbolja bh. plivačica još čeka da u rodnom Mostaru dobije adekvatan bazen u kojem će se pripremati za velika takmičenja. Izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru nakon velikog uspjeha Mostarke ponovo se našla u centru pažnje.

VEZANI TEKST - Lana Pudar i Džanan Musa vladari bh. sporta u 2022. godini

Lana je u posljednjim danima 2022. godine dobila nagradu za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u izboru Olimpijskog komiteta BiH, kao i u izboru kojeg su organizovale Nezavisne novine i Radio-televizija BiH.

Mlada Mostarka se našla i među 10 najboljih sportista Balkana u tradicionalnoj 49. anketi Bugarske novinske agencije - BTA (Lana je zauzela deveto mjesto).

Šenaestogodišnje čudo iz naše zemlje našlo se na listi u društvu Novaka Đokovića, Luke Modrića, Nikole Jokića...

Poslije vrlo uspješne takmičarske godine za nju u kojoj se okitila velikim brojem medalja na najvećim takmičenjima u svijetu, Lani je naredne godine fokus isplivavanje olimpijske norme za Pariz 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.