Tog 10. novembra 1993. godine oko 13.50 sati sa agresorskih položaja koji su se nalazili na području Nedžarića ispaljene su tri minobacačke granate, koje su pale na asfaltnu podlogu u ulicama Žrtava fašizma kod broja 12 i Ilije Engela kod broja 5.

Od eksplozivnog i rasprskavajućeg dejstva granata poginulo je devet osoba, i to: Elma Geko, Slavojka Govedarica, Semir Haseta, Amina Hećo, Ajdin Hodžić, Ibrahim Huskić, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka. Teže i lakše ranjeno je 38 osoba.

Delegacije, među kojima je i delegacija Kantona Sarajevo, danas su položile cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma kod broja 12 u naselju Otoka, u znak sjećanja na devet ubijenih sugrađana. 

Prisutnima na obilježavanju godišnjice obratili su se ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i predsjednik MZ Otoka Davor Ninić.

Hadžiahmetović je kazao kako moramo stalno podsjećati na hiljadudnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su građani bili izloženi velikim patnjama, gladni, žedni, promrzli i izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, od čijeg je dejstva ubijeno njih više od 12.000, a među njima i 1.601 dijete.

- Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Također, osuđen je, ali na doživotni zatvor i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja - podsjetio je Hadžiahmetović.

Istakao je da je, ipak, premalo osuditi samo nekoliko komandanata i političara za patnju građana tokom četiri godine opsade, a posebno ako se uzmu u obzir ključne informacije vezane za 12.000 ubijenih i 60.000 ranjenih.

- Pored komandne i političke, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske Republike Srpske i na tome treba raditi dok još ima vremena - poručio je Hadžiahmetović.

Naglasio je i da se, bez obzira na prošlost, naša budućnost mora graditi na suživotu, međusobnom uvažavanju i toleranciji, a da bi tako bilo, pravda mora biti zadovoljena i počinioci zločina adekvatno kažnjeni, saopćio je Press KS.