open-navfaktor-logo
search
Pronađeno je 90 žrtava
Godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima na području Čajniča, za 48 Čajničana se i dalje traga
Tokom maja 1992. godine na lokalitetu lovački dom na Mostini kod Čajniča ubijeni su bošnjački civili koji su prethodno zarobljeni u gradu ili okolnim selima, kao i na cesti prema Pljevljima dok su pokušavali pobjeći od rata.
19.05.2022. u 09:43
get url
text

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća na publikaciju "Ratni zločini u Čajniču - presude" koja dokumentira presude Suda Bosne i Hercegovine za zločine počinjene nad civilima Čajniča i okoline.

Sud je osudio Milorada Živkovića, Miluna Kornjaču, Milosava Jovanovića, Marijana Jovanovića i Slavka Jovanovića na kazne od šest do jedanaest godina zatvora. Optužbi su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović.

Sud je 2015. godine potvrdio optužnicu protiv Duška Kornjače kojom se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, ali je on nedostupan pravosudnim organima, podsjećaju iz UDIK-a.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, na području Čajniča prijavljeno je ukupno 138 nestalih osoba. Do danas je pronađeno i identificirano 90 žrtava. Porodicama su do sada predani posmrtni ostaci 68 ekshumiranih muškaraca i 22 žene. Potpuno je nepoznata sudbina još 48 Čajničana za kojima se i dalje traga.

Najveća grobnica koja je krila tijela Bošnjaka iz Čajniča je grobnica u mjestu Mostina iz koje su u septembru 2002. godine ekshumirani posmrtni ostaci 18 žrtava.

U toj masovnoj grobnici najmlađa žrtva je bio Zlatko Bukva. Imao je samo 19 godina u trenutku kada je likvidiran. Mjesto Mostina, osim ove, skrivalo je još šest masovnih grobnica iz kojih su ekshumirana tijela ukupno 60 žrtava.

Iz UDIK-a su apelirali na sve nadležne institucije da intenzivnije rade na pronalasku posmrtnih ostataka i procesuiranju odgovornih za ove zločine.

- Regionalna saradnja na pitanjima ratnih zločina treba da bude pravi primjer suočavanja s prošlošću, a Srbija će to najbolje pokazati izručenjem Duška Kornjače Sudu BiH. Samo tako možemo govoriti o odgovornom sjećanju na sve žrtve ratova devedesetih - saopćeno je iz UDIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.