Goraždani kivni na Radončića zbog Preventa, Mušović objašnjava zašto je iftar otkazan

objavljeno: 13.06.2018. u 17:10

Goraždani su otkazali gostoprimstvo Savezu za bolju budućnost (SBB) i njegovom lideru Fahrudinu Radončiću, koji je sinoć trebao prisustvovati iftaru kojeg je u Goraždu organizirao Kantonalni odbor ove stranke.

Iftar su u posljednjem momentu otkazali organizatori, po svemu sudeći kako bi spriječili da ovaj događaj preraste u totalnu katastrofu ili, u najgorem slučaju, izazove incidente. U ovom gradu je već danima posebno napeta atmosfera a nakon što je zastupnik SBB-a u Skupštini BPK putem Avaza "udario na kompaniju od koje žive hiljade građana ovog grada", pojašnjavaju mještani.

Predsjednik KO SBB Goražde Sanel Mušović kaže za Faktor da je iftar bio zakazan ali da su na dan planiranog održavanja "uslijedile neke poruke ko može a ko ne može biti prisutan".

- Zbog tih uslovljavanja od ugostiteljskog objekta mi smo otkazali iftar i rekli da je to neprimjereno i da nećemo ulaziti u tu priču. Sama činjenica da vam neko kaže bilo bi dobro ovaj zastupnik da bude ili da ne bude, i ta neka kalkulisanja i vaganja su nešto što nas je isprovociralo i iziritiralo pa smo otkazali iftar – kaže Mušović.

Naglašava da je iftar otkazao KO SBB Goražde i da cijela situacija navodno nema veze sa reakcijama koje su izazvane kod građana Goražda nakon istupa zastupnika Muamera Omanovića i pisanja Dnevnog avaza o kompaniji Prevent.

Omanović je prvo u Skupštini, a onda i putem Avaza, pokušao prikupiti jeftine političke poene i koji glas više "blaćenjem" kompanije koja je najveći poslodavac u Goraždu i koja direktno ili indirektno prehranjuje hiljade porodica, što je izazvalo revolt kod građana, ocjenjuju pojedini Goraždani s kojima smo razgovarali. Drznuo se, kažu, da udara na Goražde, gdje se vratio život i koji se diglo iz pepela zahvaljujući, pored ostalog, i Preventu u kojem je zaposleno više od hiljadu radnika.

Zastupnik SBB-a očito je postigao kontraefekat ne računajući kakav će ovo odjek imati u javnosti. Ne samo Preventovi uposlenici i njihove porodice, nego i oni koji imaju indirektnu vezu sa ovom kompanijom, osiguravajuća društva, prevoznici, auto-mehaničari, ali i borci te drugi Goraždani su se pobunili i osudili, kako većina tvrdi, "prljavu kampanju" SBB-a. U gradu je stvorena atmosfera gdje su građani, kako nam reče jedan od njih, "u gardu" zbog ovih najnovijih napada.

Očito su u SBB-u uvidjeli da zbog svega ovoga njihov lider Radončić u Goraždu nije "rock zvijezda" kako je ranije izjavio o sebi, i da Goraždani, suprotno njegovim izjavama, nisu zaljubljeni u njega. Bolje rješenje bilo je otkazati večeru, te nikada ne vidjeti kakav bi to doček bio.

Portal gorazdeonline.ba je prije tri dana prenio reakciju Edina Biče, iz Patriotskog pokreta Goražde, koji se oglasio povodom izjava Muamera Omanovića i tekstova o Preventu, a potom su, nakon objave na lokalnom portalu, uslijedile brojne reakcije i ostalih građana. Bičinu reakciju možete pročitati ovdje

VEZANI TEKST - Neće biti iftara: Goraždani uskratili gostoprimstvo Radončiću?