Ovoj zemlji je potreban Zakon o ispitivanju porijekla imovine koji će propisati da porijeklo svoje imovine ne treba da dokazuju samo političari već i ljudi iz pravosudnog sistema, istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica komentarišući posljednju aferu u koju je umiješan Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

- Očigledno je da se naš pravosudni sistem nalazi u čeljustima korupirane političke elite koja želi da proizvede društvo u kome nema savjesti. Nezavisno od toga da li je gospodin Tegeltija na kraju uzeo novac ili nije, mislim da je njegova moralna obaveza da podnese ostavku – istakao je Govedarica.

Predsjednik SDS-a je kazao da ovo nije prva afera u pravosuđu Bosne i Hercegovine ali da je ovo test koji će pokazati da li smo dovoljno zrelo društvo da ovo bude poslednja afera u pravosuđu.

- Očigledno se pravosuđe nalazi na raskrsnici da li će krenuti putem kojim će se pregaziti moralna dekadencija društva u kojoj živimo ili ćemo svi da zatvorimo oči i da se pravimo kao da se ništa nije dogodilo – rekao je Govedarica.

Govedarica je kazao da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće trebalo hladnije glave da sve detaljno razmotri prije donošenja svog stava po ovom pitanju.

- U jednoj skandinavskoj zemlji gdje je definisan bosansko-hercegovački model reforme pravosuđa je nezamislivo da prvi čovjek pravosuđa sjedi i razgovara sa stranama u postupku pred pravosuđem BiH. Ne želim ni da komenarišem političare koji na nacionalnoj osnovi pokušavaju da izvezu tu svoju dobro poznatu priču i da sa nacionalnog aspekta pokušavaju da zaštite ovu aferu – zaključio je Govedarica.