Rukovodno dežurstvo će ujedno biti i u svim terenskim uredima i postrojbama Granične policije.

Granična policija BiH postupa prema dopisu od Ministarstva sigurnost BiH i poduzima mjere zabrane ulaska stranaca koji dolaze s područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, posebno iz Kine (pokrajina Hubei), Južne Koreje, Italije i Irana.

- U slučaju simptoma koronavirusa stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama, primjenjuju se pooštrene mjere i istima se može izdati Rješenje o odbijanju ulaska u BiH na osnovu člana 24. stav (1) u vezi s članom 19. stav (3) tačka (g) Zakona o strancima BiH, gdje je, između ostalog, navedeno da prisustvo stranca na području BiH predstavlja prijetnju javnom zdravlju u BiH - navodi se u saopćenju GPBiH.

Kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španije, kao i ostalim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, policijski službenici Granične policije ili sanitarni inspektori, ustupaju im sanitarni upitnik na popunjavanje, koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lične podatke, mjesto i vrijeme namjeravanog boravka u BiH, kontakt telefon.

Ujedno im daju i upute (letke) na koji način postupati i kome da se obrate ako se dogodi da naknadno, za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju simptome koronavirusa. Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici GP ili sanitarni inspektori obavještavaju Zavod za javno zdravstvo da poduzima mjere koje su u njihovoj nadležnosti i po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta (također, prema njihovim informacijama, svi putnici iz navedenih zemalja moraju u samoizolaciju narednih 14 dana).

- Važno je istaknuti kako je to odgovornost ne samo Granične policije BiH i nadležnih tijela i zavoda za javno zdravstvo nego svih građana i putnika da odgovorno i u skladu s predloženim mjerama Svjetske zdravstvene organizacije postupaju kako bi se spriječilo širenje virusa COVID-19. Također, obavještavamo sve građane BiH da prilikom graničnih provjera budu savjesni i odgovorni te da obavezno kažu, ako se ne može utvrditi iz putnih isprava, da su boravili na područjima zahvaćenim koronavirusom, posebno u Kini (Wuhan, Hubei), J. Koreji, Italiji, Iranu, Francuskoj, Španiji i Njemačkoj, za svoju dobrobit i dobrobit zajednice - navodi se u saopćenju GPBiH.

Prilikom graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH koriste jednokratne (hirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo, koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa i nema mjesta panici, sve dok svi zajedno surađujemo i kao pojedinci savjesno i odgovorno postupamo, kazali su iz GPBiH.