Uprava za katastar je jučer donijela rješenje po kome je Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske. Cetinjski manastir se do sada vodio kao vlasništvo Prijestonice Cetinje.

Okupljeni su poručili da Cetinjski manastir nema samo vjerski, već i državotvorni značaj, navodeći da nova vlada mora odmah da poništi odluke Uprave za katastar i vrati taj vjerski objekat Prijestonici. Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković rekao je da je skup, koji je organizovan ispred Vlade, glas slobodne i nezavisne Crne Gore.

- Onima koji će formirati ili podržati novu vladu poručujemo da odmah moraju da povuku odluku Uprave za katastar i državnu imovinu - naveo je Zeković.

Kako je kazao, ukoliko se to desi, stvorit će se polazna osnova za uspostavljanje povjerenja i dijaloga.

- Vlada koja postane prijetnja ljudskim pravima osuđena je na propast. Mi ovoj vladi brojimo posljednje dane i odbrojat ćemo ih - kazao je Zeković.

Građanska aktivistkinja Tanja Pavićević kazala je da se u Crnoj Gori sve češće negira postojanje jednog naroda, njegovog jezika i crkve. Dijana Vuković, građanka koja je povrijeđena tokom protesta na Cetinju 5. oktobra, kazala je da se nisu okupili zbog nasilja, "niti su spremni za nasilje koje su doživjeli".

- Bila sam šokirana kako policija postupa prema mom sinu. Gađali su i mene i sina hemijskim sredstvima i gumenim mecima - rekla je Vuković.

Učesnik protesta Đorđe Šćepović rekao je da će svaka oteta crnogorska bogomolja biti vraćena Crnoj Gori. Okupljeni građani su skandirali "Dolje izdajnička Vlada", "Ovo nije Srbija" i "Bolje grob nego rob".

Skupu je prisustvovao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo sa sveštenstvom. Skup je završen mirno.