open-navfaktor-logo
search
Ispred Ambasade Turske
Građani u Sarajevu položili cvijeće za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji: Tu stojimo da im odamo počast, dijelimo tugu i bol
U znak suosjećanja i solidarnosti s turskim narodom koji je u ponedjeljak ujutro pogođen najrazornijim zemljotresom u posljednjih 100 godina, ispred zgrade Ambasade Turske u Sarajevu danas u 16 sati građani su došli da ostave cvijet za žrtve.
10.02.2023. u 16:43
get url
text

BH asocijacija turskih alumnija (TUMED) pokrenula je inicijativu da se ostavljanjem cvijeća ispred zgrade Ambasade oda počast žrtvama zemljotresa, te na taj način prijateljskom narodu Turske pošalje poruka da nisu sami.

Kažu da je ovo kap u moru, ali i ovom gestom žele pokazati turskom narodu i sirijskom narodu da nisu sami i da građani Sarajeva i drugih gradova misle na njih.

Okupljeni građani su pozvani u Ambasadu da se upišu u knjigu žalosti.

Belkisa Dedejić Perviz kazala je da je živjela u Turskoj šest godina i tamo je studirala.

- Imam prijatelja za kojeg ne znam da li je živ, da li je živa njegova porodica. 7.000 zgrada je porušeno, u svakoj zgradi recimo sto ljudi da je bilo, koja je to... Tu riječi gube svaki smisao. Nadamo se da je što više živih pod ruševinama i da će ih spasiti. Svijet je reagovao, mi smo reagovali, Bosna je reagovala - istakla je ona.

Davud Ašćerić iz Sarajeva studira u Turskoj gdje ima mnogo prijatelja.

- Žao nam je. Nisam trenutno tamo, ali im šaljem poruke podrške. Iduće sedmice idem tamo. Znam da im znači ovo kao podrška. Ima par prijatelja koji nisu preživjeli - dodao je.

{$galerijaFotografija}

Enisa Hajdarević Šojko kazala je da nakon ove tragedije čovjek nema riječi i da je polaganje cvijeća samo mali simbolični gest.

Dino Softić iz BH asocijacije turskih alumnija kazao je da su organizovali odavanje počasti za sve žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji, te da je to moralna obaveza za svakoga kada je vrijeme solidarnosti.

- U mnogim teškim vremenima narod Turske i Turska je bila uz građane BiH. Kada su BiH zahvatile poplave, svjedočio sam tome. Sada je nažalost vrijeme da građani BiH iskažu solidarnost turskom narodu. Građani BiH su dali ispit, nije bila samo verbalna podrška već i praktična.

Danas tu stojimo da im odamo počast i da kažemo da smo zajedno uz turski narod i sirijski narod i da ćemo podijeliti njihovu tugu i bol - dodao je Softić.

Polaganje cvijeća, ambasada Turske, 10.02.2023
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.