Ćosić je rekao da ploča nikome nije smetala dok iz Sarajeva nije pokrenuta inicijativa za njeno uklanjanje.

- Ovim je po ko zna koji put pokazana netolerancija prema srpskom narodu i građanima Istočnog Sarajeva. Neka im je na čast! Mi ćemo ploču čuvati, održavati i paziti, a na njihove provokacije nećemo reagovati - poručio je Ćosić.

Ćosić je naveo da u Sarajevu postoje table koje vrijeđaju srpski narod, ali da nikada nikome od Srba nije palo na pamet da ih uništi ili ošteti.

Sinoć je zelenom farbom prešarana "spomen-ploča na Vracama postavljena u znak sjećanja na vojnu smotru" koju je tu u maju 1992. godine izvršio ratni zločinac Ratko Mladić, ali je očišćena ubrzo.

- Pretpostavlja se da je farba bačena iz automobila, a raskrsnica na kojoj se ploča nalazi pokrivena je video nadzorom, pa će više detalja o ovom slučaju i počiniocima biti poznato naknadno - navodi Srna. 

Ploča na Vracama bila je posuta bijelom farbom i 17. novembra.

Nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da sa ulaza na područje općine Novo Sarajevo naloži skidanje ove ploče, koju je postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo 2014. godine.