open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Gradonačelnik Skaka prošetao Sarajevom sa švedskom princezom Victorijom
Švedska princeza i princ su prošetali starim dijelom Sarajeva, posjetivši Vijećnicu i Baščaršiju
06.11.2019. u 15:21
get url
text

Švedska princeza Victorija i princ Daniel, u društvu gradonačelnika Abdulaha Skake, prošetali su starim dijelom Sarajeva, posjetivši ovom prilikom Vijećnicu i Baščaršiju. 

Švedska princeza i princ su jutros doputovali u posjetu BiH, te se sastali sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik su izrazili zadovoljstvo posjetom švedske kraljevske porodice i zamjenice premijera Isabelle Lovin i zahvalili za kontinuiranu podršku i angažman Švedske kroz brojne razvojne projekte.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH, rečeno je prilikom susreta. Sagovornici su se složili da brojna dijaspora, koja je dobro integrisana u švedsko društvo, doprinosi ukupnom razvoju ekonomske i kulturne saradnje.

{$galerijaFotografija}

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili angažman visoke švedske delegacije na temama od zajedničkog interesa za sve građane u BiH, a to su klimatske promjene, zaštita životne sredine, inovacije i preduzetništvo, te učešće mladih. Švedska vlada je podržala izradu zajedničke strategije za zaštitu okoline, koja će se bazirati na smanjenju zagađenja vazduha i ublažavanju efekata klimatskih promjena. To je globalni problem, na kojem možemo svi sarađivati, zaključeno je prilikom susreta.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine princeza Victorija i princ Daniel prisustvovali su u Parlamentarnoj skupštini BiH, zajedno s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, plenarnoj sjednici konferencije "Pametni rast za novu klimatsku stvarnost".

Tokom posjete upriličena je posjeta švedskoj IT kompaniji System Verification, kao i susret s djecom iz Banje Luke i Sarajeva koja učestvuju u radionici o pravljenju robota u prostorijama System Verification.

Princeza Victoria Abdulah Skaka 06.11.2019
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.