Podsjećamo, usvojenim izmjenama Poslovnika se uvodi mogućnost održavanja online sjednica u slučaju epidemije ili "drugih okolnosti, zbog kojih se Vijeće ne može sastati".

Panonika može

- U okolnostima kada se u isto vrijeme na Panonskim jezerima, čiji je osnivač Gradsko vijeće, a vlasnik Grad Tuzla, nalazi 5.000 građana, a SDP i njihove političke sluge koji su izglasali izmjenu Poslovnika, online sjednicom Kolegija štite devet vijećnika od opasnosti zaraze koronavirusom, prisustvovanje današnjem Kolegiju bilo bi javna sramota i krajnje bezobrazna i licemjerna poruka građanima da se vijećnici koje su birali kriju od koronavirusa, a da se svjesno ugrožava zdravlje i životi građana u cilju ostvarivanja profita po svaku cijenu, bez obzira na opasnost zbog koje se prema SDP-u ne dozvoljava sastajanje ni devet vijećnika - rekao je vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović, koji je bojkotovao sjednicu Kolegija.

Ajanović je javno pozvao SDP i njihove partnere iz PDA i Tuzlanske alternative da Kolegij i sjednice Gradskog vijeća Tuzla održavaju na kompleksu Panonskih jezera, radi solidarisanja sa kupačima, a očito se radi o "sigurnoj zoni" gdje nema koronavirusa.

Nikica Vidović iz HDZ-a kaže da online sjednice nisu sporne kada imamo ekscesne situacije, ali da trenutno rade svi parlamenti svijeta, od gradskih i općinskih vijeća do Evropskog parlamenta.

- U Tuzli imamo sigurno pet objekata gdje se može kompletno viijeće sastati u zatvorenom prostoru, a u krajnjoj liniji imamo stadion Tušanj. Svi smo svjesni da se u Tuzli ne dešava ništa strašno da se ne bi mogao održati jedan mali sastanak - kaže Vidović.

Loša poruka

On dodaje da je bilo potrebno više od pola sata da se članovi Kolegija, istina ne svi, spoje na aplikaciju, putem koje se sjednica trebala odvijati. U to su se mogli uvjeritri i novinari s kojima su četiri vijećnika iz opozicije razgovarali dok su pred laptopima sjedili u ugostiteljskom objektu u blizini Gradske vijećnice.

- Ovo je jako loša poruka građanima Tuzle i cijele BiH. Život se odvija normalno, uz naravno, pridržavanje određenih mjera. Međutim, nema nikakvih opravdanja da se ne održavaju sjednice Vijeća, a kamoli, Kolegija gdje nas je samo devet. Svi rade, rudari silaze u jame, kafići rade, a nama je, kao, opasno - kaže predsjednik Kluba vijećnika SDA Mirza Tupajić.

Nema nikakvog razloga, naglasio je Tupajić, da mi danas ne budemo u svojoj Vijećnici, jer možemo napraviti razmak po tri-četiri metra i raditi svoj posao.

- Ukoliko se Gradsko vijeće zakaže online, mi iz opozicije otići ćemo na Panonsko jezero, među kupače i tamo ćemo online prisustvovati sjednici - rekao je Elvir Kasumović, predsjednik Kluba vijećnika SBB-a.

Inače, u Gradskom vijeću Tuzle sekretar, iako državni službenik, ima pravo glasa. Ta činjenica omogućava poziciji predvođenoj SDP-om, u kojoj su i Tuzlanska alternativa te samostalni vijećnici, odnosno preletači iz drugih stranaka, a nerijetko i vijećnici PDA, da sve odluke odnose bez ikakve potrebe za konsultacijama s opozicijom. Pojednostavljeno, online sjednice su samo poluga da pozicija ispuni naloge gradonačelnika Jasmina Imamovića, koji je alfa i omega SDP-a u Tuzli. Opoziciji, bez javnih sjednica otvorenih za medije, ostaje samo da se buni, a pitanje je, da li ih iko uopće čuje.