open-navfaktor-logo
search
Online sjednica
Gradsko vijeće: Svi rade, a u Tuzli se ne smije sastati devet vijećnika
Na Kolegiju Gradskog vijeća Tuzla danas se po, procjeni rukovodstva, nije smjelo okupiti devet osoba, pa je sazvana online sjednica. Vijećnici su kontakt trebali uspostaviti potem aplikacije zoom, a opozicija smatra, da su izmjene Poslovnika donesene na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, samo način da ih se potpuno ušutka do izbora.
06.07.2020. u 17:04
get url
text
Članovi opozicije iz Gradskog vijeća Tuzla
Članovi opozicije iz Gradskog vijeća Tuzla

Podsjećamo, usvojenim izmjenama Poslovnika se uvodi mogućnost održavanja online sjednica u slučaju epidemije ili "drugih okolnosti, zbog kojih se Vijeće ne može sastati".

Panonika može

- U okolnostima kada se u isto vrijeme na Panonskim jezerima, čiji je osnivač Gradsko vijeće, a vlasnik Grad Tuzla, nalazi 5.000 građana, a SDP i njihove političke sluge koji su izglasali izmjenu Poslovnika, online sjednicom Kolegija štite devet vijećnika od opasnosti zaraze koronavirusom, prisustvovanje današnjem Kolegiju bilo bi javna sramota i krajnje bezobrazna i licemjerna poruka građanima da se vijećnici koje su birali kriju od koronavirusa, a da se svjesno ugrožava zdravlje i životi građana u cilju ostvarivanja profita po svaku cijenu, bez obzira na opasnost zbog koje se prema SDP-u ne dozvoljava sastajanje ni devet vijećnika - rekao je vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović, koji je bojkotovao sjednicu Kolegija.

Ajanović je javno pozvao SDP i njihove partnere iz PDA i Tuzlanske alternative da Kolegij i sjednice Gradskog vijeća Tuzla održavaju na kompleksu Panonskih jezera, radi solidarisanja sa kupačima, a očito se radi o "sigurnoj zoni" gdje nema koronavirusa.

Nikica Vidović iz HDZ-a kaže da online sjednice nisu sporne kada imamo ekscesne situacije, ali da trenutno rade svi parlamenti svijeta, od gradskih i općinskih vijeća do Evropskog parlamenta.

- U Tuzli imamo sigurno pet objekata gdje se može kompletno viijeće sastati u zatvorenom prostoru, a u krajnjoj liniji imamo stadion Tušanj. Svi smo svjesni da se u Tuzli ne dešava ništa strašno da se ne bi mogao održati jedan mali sastanak - kaže Vidović.

Loša poruka

On dodaje da je bilo potrebno više od pola sata da se članovi Kolegija, istina ne svi, spoje na aplikaciju, putem koje se sjednica trebala odvijati. U to su se mogli uvjeritri i novinari s kojima su četiri vijećnika iz opozicije razgovarali dok su pred laptopima sjedili u ugostiteljskom objektu u blizini Gradske vijećnice.

- Ovo je jako loša poruka građanima Tuzle i cijele BiH. Život se odvija normalno, uz naravno, pridržavanje određenih mjera. Međutim, nema nikakvih opravdanja da se ne održavaju sjednice Vijeća, a kamoli, Kolegija gdje nas je samo devet. Svi rade, rudari silaze u jame, kafići rade, a nama je, kao, opasno - kaže predsjednik Kluba vijećnika SDA Mirza Tupajić.

Nema nikakvog razloga, naglasio je Tupajić, da mi danas ne budemo u svojoj Vijećnici, jer možemo napraviti razmak po tri-četiri metra i raditi svoj posao.

- Ukoliko se Gradsko vijeće zakaže online, mi iz opozicije otići ćemo na Panonsko jezero, među kupače i tamo ćemo online prisustvovati sjednici - rekao je Elvir Kasumović, predsjednik Kluba vijećnika SBB-a.

Inače, u Gradskom vijeću Tuzle sekretar, iako državni službenik, ima pravo glasa. Ta činjenica omogućava poziciji predvođenoj SDP-om, u kojoj su i Tuzlanska alternativa te samostalni vijećnici, odnosno preletači iz drugih stranaka, a nerijetko i vijećnici PDA, da sve odluke odnose bez ikakve potrebe za konsultacijama s opozicijom. Pojednostavljeno, online sjednice su samo poluga da pozicija ispuni naloge gradonačelnika Jasmina Imamovića, koji je alfa i omega SDP-a u Tuzli. Opoziciji, bez javnih sjednica otvorenih za medije, ostaje samo da se buni, a pitanje je, da li ih iko uopće čuje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.