open-navfaktor-logo
search
Zabranjeno za medije
Gradsko vijeće Tuzle: Uz zvaničnu SDP-ovu većinu i tri vijećnika SDA te PDA i HDZ
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzle donijela je mnogo izneđanja, između ostalog, zvaničnu većinu od 16 ruku, a nezvaničnu od čak 21.
14.01.2021. u 14:27
get url
text
Gradsko vijeće Tuzle: Sjednica u Narodnom pozorištu

Sve ono što se događalo novinari su mogli saznati kroz izjave tek nakon okončane sjednice, jer im je, prema riječima gradskog službenika ispred vrata sale Narodnog pozorišta Tuzla gdje je održana sjednica, nova-stara predsjedavajuća Nataša Perić zabranila ulazak.

Na sjednicu Vijeća, nakratko je uspjelo ući tek nekoliko kamermana i fotografa, a ekskluzivan pristup kompletnom događaju imala je samo gradska RTV7.

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle Nataša Perić

O zabrani medijima da prisustvuju sjednici predsjedavajuća Vijeća Nataša Perić ustvrdila je da joj se niko nije obratio.

- Meni se niko nije obratio. Ja nisam za to nadležna. Bila sam u sali nemam pojma šta se dešavalo. Znam da sala na ispunjava kapacitet kada je u pitanju epidemiološka situacija. Vijećnika je 31, a i balkon je bio dijelom zauzet. Ograđujem se od toga ko je odlučio - rekla je Perić.

Za predsjedavajuću Gradskog vijeća Tuzle ponovo je izabrana Nataša Perić iz SDP-a, a za nju je glasalo 16 vijećnika zvanične većine koju čine SDP, SBB, Tuzlanska alternativa (TA) i DF, ali i tri vijećnika SDA i po jedan HDZ-a i PDA. Za zamjenicu predsjednice izabrana je njena stranačka koleginica Ana Pejić, a za nju je glasala ista garnitura vijećnika s izuzetkom jedinog vijećnika HDZ-a.

Gradonačelnik Jasmin Imamović

- Većina je stabilna, predsjedavajuća je izabrana dvotrećinskom većinom, dakle s 21 glasom, a dopredsjedavajuće je dobila 20. Izglasane su i četiri komisije s velikom većinom glasova. Nastojat ćemo da odluke budu donesene konsenzusom, a ako to nije moguće presudit će većina - rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović iz SDP-a.

On je rekao da su u većini SDP, SBB, TA, DF i vijećnik s liste nacionalnih manjina Nedžad Jusić.

- Vidjet ćemo da li ćemo ostati na tome ili će biti više. Otvoreni smo za daljnju saradnju. Javnosti ćemo se obratiti sa zajedničkim ciljevima politika, imat ćemo radni dokument, prije sjednice vijeća to nismo stigli završiti - rekao je Imamović.

Vijećnik DF-a Zlatan Fatušić potvrdio je da Gradski odbor DF-a nije zvanično odlučivao o ulasku u koaliciju koju predvodi SDP.

- Pregovarački tim DF-a se vodio instrukcijama Gradskog i Kantonalnog nivoa i sa zadovoljstvom smo ušli u vlast. Prvi razlog je jer smatramo da smo mi okosnica građanskog uređenja Tuzle s SDP-om, a druga stvar je dobrobit građana. Slijedi nam potpisivanje programskog dokumenta. Mi imamo partnerski odnos i s SDA, a iskreno se nadamo da će i oni biti velika snaga koja će ojačati koaliciju. Mi smo bliski po programu u Tuzli - rekao je Fatušić.

Šef Kluba vijećnika SDA Zijah Rifatbegović izrazio je svoje žaljenje i razočarenje što medijima nije omogućeno da prisustvuju sjednici.

- Klub vijećnika SDA dogovorio je da će biti suzdržan prilikom glasanja za predsjedavajuću i zamjenicu. Napominjem da je SDA druga politička opcija po snazi, a da stranke iz opozcije zajedno imaju blizu tri hiljade glasova više od trenutne pozicije. Na našoj je strani izborna volja građana, ali demokratija je da vlada onaj ko ima većinu - rekao je Rifatbegović.

Vijećnik SDA Zijah Rifatbegović

Dodao je da SDA ostaje pri svoj Platformi za Tuzlu koju je radilo 10 univerzitetskih profesora, ugledni privrednici i ekonomisti.

- Kolega Šefik Husić i ja smo bili suzdržani prilikom izbora predsjedavajuće i zamjenice, kao je i bio dogovor Kluba SDA, a naše troje kolega glasali su "za". Organi stranke će odlučiti kako i na koji način će se vrednovati rad onih koji ne slijede našu analizu i dogovor. Poštujem njihovo mišljenje, ali mislim da u političkoj utakmici ono mora biti u sklopu organa stranke s čije liste su birani - kaže Rifatbegović, koji je dobio najviše pojedinačnih glasova od svih vijećnika u Tuzli.

Nikica Vidiović iz HDZ-a rekao je da će ova stranka podržati sve što je na dobrobit građana ukoliko s druge strane sve korektno.

- Da li ćemo sudjelovati u koaliciji to ćemo vidjeti na sjednicama koje predstoje - rekao je Vidović.

Omer Berbić iz Naše stranke kaže da je u Tuzli dio Progresivnog bloka koji čine dvije vijećnice Platforme za progres (PzP) i vijećnik Stranke za BiH Admir Čavalić.

- Mi ćemo kao konstruktivna opozicija imati svoje ciljeve i radit ćemo raditi na osnovu toga. Ne želimo biti dio matematičke koalicije - kaže Berbić.

Vijećnik SBiH Admir Čavalić kaže da je prvi prioritet u ovom mandatu usvajanje statuta Grada Tuzle koji trenutno ne postoji.

- Redoslijed glasanja glasanja upućuje na to da imamo jednu širu koalicju građanskih i nacionalnih stranaka. Na jednoj odluci se to može desiti slučajno, ali oni su glasali u tom sastavu za sve odluke, s tim da na nekima priključila i opozicija - kaže Čavalić.

Admir Čavalić, vijećnik SBiH

Da li je SDP uspio okupiti još neke vijećnike, mimo onih za koje zvanično tvrde da čine većinu, bit će jasno vrlo brzo, jer već za dvije sedmice najavljena je nova sjednica Vijeća, na kojoj će, između ostalog, biti razmatran i Budžet Grada za ovu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.