open-navfaktor-logo
search
Susret s Čovićem
Grlić Radman u Mostaru: Hrvatska će zemljama Zapadnog Balkana poslati drugačiju poruku
Gordan Grlić Radman ističe kako je podržao Bosnu i Hercegovinu jer je Hrvatska aktivni zagovaratelj euroatlantskog puta BiH
28.12.2019. u 13:54
get url
text

Delegacija HDZ-a BiH, na čelu sa predsjednikom Draganom Čovićem, sastala se danas u Mostaru sa delegacijom HDZ-a RH i Odbora za vanjske i evropske poslove HDZ-a Republike Hrvatske, koju je predvodio Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i predsjednik Odbora za vanjske i evropske poslove HDZ-a RH. Prema Čovićevim riječima, razgovaralo se o trenutnoj poziciji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, evropskom putu BiH te načinima kako Hrvatska svojom vanjskom politikom može pomoći BiH na tom putu.

-Više puta sam naglašavao, kako sam s premijerom Plenkovićem razgovarao da, ako mi uspijemo uspostaviti vlast na nivou BiH, i stvoriti jednu političku stabilnost, da pokušamo sustići ono izgubljeno vrijeme te da se BiH nađe za pregovaračkim stolom ponovo, kako bi otvorila svoj pregovarački proces te sustigla Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ako je to moguće - kazao je Čović.

Razgovaralo se i o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, pa je Čović informisao delegaciju da su se kao stranka snažno angažovali u prvom krugu da Kolinda Grabar Kitarović dobije mogućnost da u drugom krugu ostvari ponovo poziciju, kao i da u drugom krugu broj glasova u BiH u njenu korist bude još uvjerljiviji.

Gordan Grlić Radman ističe kako je podržao Bosnu i Hercegovinu jer je Hrvatska aktivni zagovaratelj euroatlantskog puta BiH.

-Nama je u interesu položaj hrvatskog naroda u BiH. Hrvatska je supotpisnica Dejtonskog sporazuma. Mi podržavamo stabilnu BiH s funkcionalnom vlašću i na tome sam čestitao i novoj ministrici vanjskih poslova. Nama je drago da sada imamo sagovornike i Hrvatska će tu biti aktivna zagovarateljica evropskog puta - poručio je Grlić Radman.

Govorio je i o najvećem trenutnim EU izazovu – izlasku Velike Britanije iz članstva te kazao kako će se Hrvatska kao predsjedavajuća Evropskom komisijom morati dogovoriti i o sporazum o izlasku. Naglasio je kako će se Hrvatska potruditi da do kraja maja pošalje drugačiju poruku zemljama Zapadnog Balkana o perspektivi pridruživanja u odnosu na one posljednje. Na pitanje novinara o migrantskoj krizi, Čović je kazao kako će novo Vijeće ministara drugačije tretirati migrantsku krizu jer je ona od humanitarnog postala sigurnosno pitanje te da on vidi strategiju da se prostor Hercegovine stavi u poziciju kao što su USK, TK i KS koji su značajno opterećeni ovim problemom.

Grlić Radman je kazao kako je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja moto "Evropa koja štiti" i Hrvatska ne samo da čuva svoje granice, čuva i granice Evropske unije.

- Ispunili smo i sve tehničke uslove za ulazak u Šengensku zonu. Mi moramo dogovoriti i zajedničku migracijsku politiku, ali treba napomenuti da su jedno izbjeglice koje prolaze granicama i imaju svoja prava, a drugo su krijumčari koji zarađuju jako na tome - naglasio je ministar te poručio kako Hrvatska ima šest i po hiljada policajaca koji čuvaju granice.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.