open-navfaktor-logo
search
Ministar, lično
Grubeša: Hvala Hrvatskoj što iznajmljuje imovinu BiH
Ministar pravde tvrdi da je glavni uzrok zbog kojeg još uvijek traje proces povrata imovine BiH u Hrvatskoj to što se domaći zvaničnici ne mogu dogovoriti ko će zastupati našu državu
Sanela Karaica
13.11.2018. u 17:11
get url
text

Kao glavni uzrok problema iznajmljivanja imovine koja je u vlasništvu BiH, a koju će izdavati Hrvatska, ministar pravde BiH Josip Grubeša navodi unutrašnje neslaganje u BiH o tome ko će zastupati BiH prilikom potraživanja imovine.

- Mi u BiH, odnosno još sve insituicije u BiH nisu sjele za sto i rekle koja je to imovina i o čemu trebamo razgovrati, koje je to lice koje će nas sve zastupati pred drugim zemljama sa kojima imamo potencijalni problem. Dok mi u BiH razgovaramo na koji ćemo se zakon pozvati, ko će sjesti, ko će šta tražiti, naša imovina se daje u zakup. Stoga sam ranije govorio, a i sada nam nije kasno, da sjednemo i dogovorimo se ko će tražiti imovinu BiH u susjednim zemljama ne samo u Hrvatskoj nego i drugim zemaljama bivše Jugoslavije – kazao je Grubeša.

On čak nalazi i razloge da se zahvali Hrvatskoj za usvajanje zakona na osnovu kojeg će biti iznajmljena imovina u vlasništvu BiH.

- Može li ministar pravde na bilo koji način jednostrano donositi odluke bez obzira kako te odluke išle u smislu stvaranja timova ili da ministar lično pregovara? Mislim da smo zbog toga i napravili to što smo napravili. Ta imovina u kakvom se stanju nalazi ne zaslužuje da je u takvom stanju, jer je ruglo i izvor zaraze prema lokalnom stanovništu koje se tamo nalaze. Prema svemu što je Hrvatska iznijela moram reći i ovo: hvala Hrvatskoj što je donijela zakon kojim je kod nas u BiH problematizovala i podigla problem imovine na viši nivo. Taj problem postoji od kada je BiH – dodao je Grubeša.

Napomenuo je kako je o ovom pitanju do sada održao nekoliko sastanaka sa relevantnim zvaničnicima, te najavio kako će sutra ponovo otputovati u Hrvatsku na sastanak sa ministrom imovine Goranom Marićem. Posebno je naglasio kako je on mogao razgovarati isključivo o objektima koji su u vlasništvu države, ali ne i o imovini koja je u vlasništvu entiteta.

-  Mogu govoriti o imovini BiH od sedam nekretnina koje se nalaze u Hrvatskoj. O svim drugim nekretninama sa kojima raspolažu FBiH i RS pitanje je može li minsitar pravde, s obzirom na nadležnosti, pregovarati u ime tih nistitucija sa drugim državama izjavio je Grubeša.

Inače, Hrvatska je raspisala javni poziv za licitaciju za iznajmljivanje turističkih objekata na 30 godina. S obzirom da je veliki broj tih objekata u lošem stanju potencijalni investitori će morati uložiti novac u njihovu obnovu, te je zato postavljena relativno niska početna cijena. Među ponuđenim objektima su i oni u vlastništvu BiH, koji se nalaze u mjestu Gradac kod Makarske, na Rabu, u Biogradu na moru i Slanom.

Govoreći o slučaju davanja odobrenja da Marko Radić služi kaznu za ratne zločine u Hrvatskoj, kazao je kako nema ništa sporno u tome što je Hrvatska ukinula dio presude koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat. Pri tome se poziva na sporazum između BiH i Hrvatske iz 1996. godine, prema kojem se kazna zatvora izdržava prema zakonima države u kojoj osuđenik služi kaznu.

Također se osvrnuo i na pismo glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove Sergea Brammertza, kojeg je uputio Vijeću sigurnosti UN-a u vezi sa slučajem Radić, kazavši kako će odgovoriti na to pismo, te da će ono predstavljati zvaničan stav BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.