open-navfaktor-logo
search
Pozvali na oprez
GSS ima važno upozorenje za one koji ovog vikenda planiraju boravak na planini
Gorska služba spašavanja Sarajevo uputila je upozorenje posjetiocima planina, skijašima, borderima, te posebno turnim skijašima i onima koji planiraju zahtjevnije planinarske ture da zbog mogućnosti pojave lavina obrate dodatnu pažnju.
Merima Čustović
09.04.2021. u 11:50
get url
text

Zbog novonapadalog većeg snijega na planinama u BiH u posljednjih par dana te zbog najavljenog lijepog i sunčanog vremena tokom vikenda (9-11. april) molimo sve naše sugrađane da obrate pažnju i budu jako oprezni pri navedenim aktivnostima.

Da napomenemo, lavinu čini snijeg koji klizi niz padinu pod uvjetom da je njen nagib dovoljan da se ona pokrene. Lavine se događaju i pod jako malim nagibom, pod uglom nagiba od oko 15°, a sa povećanjem nagiba mogućnost pojave lavina se rapidno povećava.

Količina novonapadalog snijega od oko 20 centimetara već predstavlja prijetnju, a prelaskom preko nestabilnog područja dovoljan je uvjet za pokretanje lavine.
Ako uz sve navedeno dodamo i promjene temperature koje se upravo dešavaju, imamo idealne uvjete za stvaranje lavina. Da bismo u planinama svi uživali, još jednom molba za dodatni oprez - poručili su iz GSS-a Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.