Guardiola je uoči premijerligaške utakmice protiv Crystal Palacea kazao da je holandski stručnjak Ronald Koeman otpušten sa klupe Barcelone zbog loših rezultata, a da bi ga na toj funkciji trebao zamijeniti nekdašnji as katalonskog kluba Xavi.

- Koeman je moj dobar prijatelj i obojica znamo da se naše karijere odvijaju shodno rezultatima naših ekipa. Bez dobrih rezultata ne možete ostati na funkciji, bez obzira da li se zovete Guardiola ili Koeman. Želim sve najbolje Koemanu u budućnosti - kazao je 50-godišnji Guardiola.

Iako je Barcelona imenovala Sergija Barjuana za privremenog trenera, najviše izgleda da preuzme tu poziciju ima 41-godišnji Xavi koji trenutno s klupe vodi katarsku ekipu El-Sadd.

- Imam veliko povjerenje u Xavija. Ne znam šta će se desiti u Barceloni, ali siguran sam da je Xavi spreman da sjedne na trenersku stolicu. On poznaje igru i stekao je određeno iskustvo. Kada sam postao trener Barcelone, nisam imao iskustvo koje Xavi trenutno ima - istakao je Guardiola.

Ukazujući kako je Xavi sa katarskom ekipom za dvije godine osvojio sedam trofeja i ostvario rekordni niz bez poraza u 34 utakmice, Guardiola je poručio kako vjeruje da je upravo nekada sjajni veznjak najbolji izbor za Barcelonu