open-navfaktor-logo
search
Pitali smo za vas
Gužve kod privatnika, čeka se i po nekoliko dana: Sve o komercijalnim testovima na COVID-19
Od sutra će se svi oni koji se žele komercijalno testirati PCR test plaćati 140 KM. Odluka je to koju je danas donio Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.
14.08.2020. u 19:32
get url
text

Do danas cijena PCR testa iznosila je 215,20 KM, i nju je još u maju, kako smo saznali u Federalnom ministarstvu zdravstva, kao nadležna institucija utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

No, do danas građani u Federaciji BiH u nekim privatnim zdravstvenim ustanovama PCR test plaćali su skuplje.

Tako, primjera radi, u Poliklinici "Dr. Al Tawil", koja uzima briseve i šalje ih na Veterinarski fakultet u Sarajevu, gdje se u referentnoj laboratoriji rade testovi na prisustvo koronavirusa, PCR test košta 240 KM.

Kazala nam je to u telefonskom razgovoru uposlenica ove Poliklinike koja nije željela kazati ime i prezime.

- Jako je velika gužva, od jutros smo samo uzeli 99 uzoraka. Prvi slobodan termin je tek od narednog utorka. Najveći broj onih koji nama dolaze, PCR test potreban im je zbog putovanja izvan BiH – kazala nam je uposlenica Poliklinike "Dr. Al Tawil".

Plaćaju PDV na cijenu PCR testa

Dr. Nina Jurić, specijalista kliničke citologije i pomoćnica direktora Poliklinike "Sunce-Agram", kazala nam je da PCR test kod njih košta 230 KM.

- Mi vršimo uslugu uzimanja uzorka kojeg potom šaljemo na Veterinarski fakultet u Sarajevu. Pacijent nama plaća 30 KM, a 200 ili 198 maraka direktno Veterinarskom fakultetu. Bili smo limitirani sa 15 uzoraka dnevno, jer ih fakultet dnevno može uraditi 60-tak. Najave su da bi se od naredne sedmice taj broj mogao povećati na 25 uzoraka. Gužva jeste, ali su to uglavnom zdrave osobe, dijaspora ili naši građani koji trebaju putovati izvan BiH. I među njima bude pozitivnih na COVID-19, ali rijetko. Oni koji dođu sa simptomima zaraze odmah usmjeravamo na epidemiološku službu – istakla je dr. Jurić.

Cijena PCR testa i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Moja klinika" košta 230 KM.

- Veterinarski fakultet određuje svoju cijenu, a naše je samo što uzmemo bris. Trenutno je manja gužva nego ranije, već od narednog utorka imamo slobodan termin. Limitirani smo brojem ljudi, pa dnevno možemo uzeti 20 briseva. Ne znam koliko aparat na Veterinarskom fakultetu može dnevno analizirati testova, ali kad nam jave da možemo uzeti više od 20 briseva, mi to uradimo – dodala je uposlenica iz privatne zdravstvene ustanove "Moja klinika".

Sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu kažu kako je razliku u cijeni lako objasniti.

Prema riječima prof. dr. Teufika Goletića, šefa Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, cijena PCR testa od početka testiranja na Veterinarskom fakultetu bila je 198,9 KM, a da ostatak od 30-tak maraka naplaćuju zdravstvene ustanove kao trošak uzimanja brisa, poput zaštitne opreme i materijala.

- Cijena PCR testa od 215,20 KM bila je preporučena cijena Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i ona se odnosila na zdravstvene ustanove i situaciju u kojima se osoba testira, plaća i ima pravo da traži da joj u tom iznosu Zavod nadoknadi iznos. Ovdje očigledno nije riječ o osobama koje iz turističkih, poslovnih i nekih drugih razloga žele da pređu granicu i da idu u države koje traže takvu vrstu testiranja. Ono što je također važno napomenuti jeste da mi na cijenu od 198,9 KM plaćamo PDV od 17 posto. To nijedna zdravstvena ustanova ne plaća, ali Veterinarski fakultet plaća jer nije zdravstvena ustanova. To znači da mi za svaku uslugu moramo platiti PDV – ističe Goletić.

Prof. dr. Teufik Goletić 

Kaže kako su današnjom odlukom, da se cijena PCR testa smanji na 140 KM, javne ustanove dovedene u poziciju da će se jako teško "takmičiti" sa privatnim.

- Onaj koji radi testiranje mora imati adekvatan prostor i opremu te minimalno dva tima ljudi koji rade za slučaj da jedan od njih bude pozitivan, te plaćati sve obaveze i režije. Bilo bi zanimljivo pogledati strukturu cijene od 215 i nove od 140 KM, kako je to Zavod napravio. Ne kažem, da nije opravdana, bilo bi lijepo da je vidimo, ali se bojim, a naročito sada sa povećanjem broja pružatelja usluga komercijalnog testiranja, da ćemo imati situaciju da će se uzimati testovi koji će targetirati samo jedan gen umjesto tri, pa će dobijeni rezultati biti upitni - naglasio je Goletić.

Testovi koji su donirani su neupotrebljivi

Osvrtnuo se i na testove koje je Veterinarski fakultet po prvi put dobio putem donacije. Kaže kako su uskladišteni i bit će korišteni isključivo na način i u svrhe koje odredi Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH.

- Dolazak tih testova bombastično je najavljivan putem nekim medija. Međutim, oni su samo kitovi za amplifikaciju, dakle, mi nemamo dodatne komponente koje sačinjavaju jedan test, nemamo kita za ekstrakciju, nemamo seta za uzimanje briseva. U javnosti se stječe dojam da je tim što je donirano, potpuno zatvorena priča i da je Veterinarski fakultet dobio testove sa kojima može raditi. Ali, ponavljam, ukoliko nemate kita za ekstrakciju test je neupotrebljiv – dodaje Goletić.

Kaže kako je moguće da Laboratorija na Veterinarskom fakultetu od sutra potpuno obustavi PCR testiranje.

- Kada izlazite na tender i komercijalno nabavljate kitove, imate situaciju u kojoj su cijene znatno više i teško da se možemo uklapati u tu priču. Pokušat ćemo nešto napraviti jer smo i društveno odgovorni, ali to će vjerovatno imati kratak vijek – zaključio je Goletić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.