open-navfaktor-logo
search
Napadač Cityja
Haaland do kraja sezone ima priliku oboriti nekoliko rekorda i ispisati fudbalsku historiju
Erling Haaland (22) zabio je drugi gol Manchester Cityja u 3:0 pobjedi protiv West Hama u 28. kolu Premiershipa i tako ispisao historiju po mnogima najjače lige svijeta. 
09.05.2023. u 09:41
get url
text

Norveški napadač postigao je svoj 35. ligaški pogodak, što znači da je srušio rekord Premier lige po broju postignutih golova.

Građani do kraja sezone u Premier ligi imaju još četiri utakmice (Everton, Chelsea, Brighton i Brentford), u Ligi prvaka igraju polufinalni dvomeč protiv Reala, a u finalu FA Cupa sastaju se s gradskim rivalom Unitedom.

Haaland koji je ove sezone zabio ukupno 51 gol u 46 nastupa pa tako može srušiti još neke rekorde.

Norvežanin je ove sezone pogodio protiv 16 različitih klubova Premiershipa i udaljen je jedan klub od rekorda. Može postati rekorder po tome ako postigne pogodak Brentfordu i / ili Chelseaju. Udaljen je i jedan hat-trick od Shearerovog rekorda po broju hat-trickova u sezoni. Haaland ih je u dosadašnjem toku sezone imao četiri.

Ove sezone je u Premiershipu učestovao u 42 gola (35 golova i sedam asistencija) te ga još učestvovanje u pet golova dijeli od rekorda Shearera i Colea.

Potrebno mu je još 12 golova kako bi izjednačio rekord Dixieja Deana po broju golova u Engleskoj u jednoj sezoni.

Što se tiče Lige prvaka, Haalandu je potreban samo jedan pogodak kako bi srušio rekord Ruuda van Nistelrooya po broju golova za jedan engleski klub u jednoj sezoni Lige prvaka.

Haaland može srušiti još jedan rekord. Golgeteru Cityja potrebno je još šest golova da obori rekord Cristiana Ronalda kao najboljeg strijelca jedne sezone najjačeg evropskog takmičenja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.