open-navfaktor-logo
search
Krivi smo mi
Hadžidedić: Milanović šeta po BiH kako hoće ne poštujući institucije države, a one to dozvoljavaju
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je jučer u trodnevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini na poziv Sveučilišta u Mostaru. Obišao je Vitez, Mostar, posjetit će Ljubuški, Livno, Tomislavgrad, sastati se sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, održati predavanje, ali je zaobišao institucije Bosne i Hercegovine. Zaobišao je i Srebrenicu iako je u BiH stigao 11. jula.
12.07.2021. u 16:20
get url
text

VEZANI TEKST - Milanović: U službenu posjetu Sarajevu neću doći dok se neke stvari ne razriješe

Prema našim informacijama, njegova posjeta je najavljena Minstarstvu vanjskih poslova BiH, ali bez ikakvog detaljisanja, što, navodno, i nije dužan.

Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose, istakao je da građanin Zoran Milanović može doći gdje hoće, ali kao predsjednik jedne države dužan je respektovati institucije Bosne i Hercegovine.

- Može doći na poziv privatne institucije, ali ne može boraviti u službenoj funkciji predsjednika bez znanja i kontakta sa institucijama BiH. Kao građanin može doći gdje hoće, ali on i dalje glumi predsjednika Hrvatske i kao takav se postavio kao da BiH nije suverena država i po njoj se može kretati kako hoće – dodao je Hadžidedić.

Kazao je, kada je u pitanju sam Zoran Milanović, on nije vidio pogrešniju osobu na državničkoj funkciji.

VEZANI TEKST - Milanović u Mostaru: BiH je predzadnja rupa na svirali, u Evropi ne znaju ko su Komšić i Dodik

Hadžidedić je napomenuo da je problem Bosne i Hercegovine to što Milanovića niko nije na ovo upozorio i što je dozvolio takve njegove izlete, te dozvoljava da bilo ko, bilo kada i sa bilo kojom funkcijom dolazi na teritoriju BiH i ovako se ponaša.

- Ovo nije način na koji predsjednik strane države može boraviti ovdje tako, a da nema nikakve reakcije. U BiH su ljudi koji sjede u tim institucijama navikli da se Bosnom i Hercegovinom šeta kako ko hoće. To datira od 1992. godine i proteže se do danas. Ni 1992. godine niko nije upozoravao – kazao je Hadžidedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.