open-navfaktor-logo
search
Ramazan
Hafiz Musić o Lejletul-Kadru: Noć oslobađanja od tereta grijeha i odluke da ćemo živjeti odano Stvoritelju
Allahov Poslanik, s.a.v.s., u hadisu veli: "Ko provede noć Lejletul-Kadr u namazu vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi".
19.05.2020. u 07:54
get url
text

Muhammed a.s. je budio svoju porodicu posljednjih deset noći ramazana kako bi Lejletul-Kadr proveli u ibadetu.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo hafiz Kenan efendija Musić za Faktor je govorio o suštini noći Kadra, sudbini i vrijednosti.

- U učenju islama, vjere predanosti i odanosti Uzvišenom Stvortelju, Objava Uzvišenog zauzima najposebnije mjesto. Kur'an je poslanica svim svjetovima i značaj Lejletul-Kadra izvire iz činjenice da je to noć kada je Božija riječ, Objava, Kur'an, darivana svim ljudima. Kur'an je istina i pratitelj svim ljudima do Sudnjega Dana. Svako ljudsko djelo ima elemente nesavršenosti, a Kur'an Božija riječ postojano bez nedostataka petnaest stoljeća oplemenjuje generacije da nose istinu, pravdu i dobro kako sebi tako i drugima.

Odnos prema noći Kadra je refleksija ljubavi, poštovanja i prihvatanja Božije Objave i spremnosti da se dosljedno žive njene vrijednosti. Poslanik Muhammed, s.a.v.s., došao je sa porukom kojom je Stvoritelj jednoj noći dao vrijednost nad hiljadu mjeseci. Provodeći ovu noć u ibadetu, okrećući se Uzvišenom cijelim našim bićima, mi priznajemo da vrijednost svega ne određujemo mi nego Stvoritelj svih svjetova. Najvrednija noć u našem životu, noć koja nam daje smisao i raduje nas nad svim drugim noćima, jeste ona u kojoj smo spoznali svoga Stvoritelja – kaže hafiz Musić.

Hafiz Musić ističe da se u ovoj mubarek noći treba više vremena posvetiti ibadetu, klanjati nafile, upućivati dove, nadajući se Allahovoj dž.š. nagradi.

- Spominjanje Stvoritelja, namazi, dove, skrušena šaputanja, razmišljanja i sve ono čime vjernik i vjernica ispunjavaju svoje dane i noći treba intenzivirati u ovoj mubarek noći. Posebna dova je "Allahu moj Ti si onaj koji sve praštaš, voliš da se prašta, pa i meni oprosti". Nju je Allahov Poslanik, s.a.v.s., preporučio najbližim ljudima u svome životu i prenijeli su nam je kao poseban dar. Naše želje trebaju ići prema ostvarivanju dvije najbitnije dimenzije u našem životu, a to je spoznati smisao i pronaći svoj zadatak na ovom prolaznom svijetu. Grijesi nas sputavaju da osjetimo slast blizine Stvoritelja i radost koju imaju samo oni koji su svoje biće usidrili u čvrstoj vjeri.

Noć Kadra je noć oslobađanja od tereta grijeha i noć odluke da ćemo živjeti odano Stvoritelju, slijediti Njegovog Poslanika i činiti dobro koliko god nas On Uzvišeni poživi na ovome svijetu. Naša veličina je samo u predanosti Stvoritelju i prihvatanju određenja Njegovog, slatkog i gorkog. Na sedždi, kada smo najbliži Njemu, treba šaputati ovu Poslanikovu dovu duboko svjesni da naša sreća i spas su kod Uzvišenog Boga i Njega moliti da se ostvarimo u vremenu i prostoru koje nam je povjerio – kaže hafiz Musić.

Hafiz Musić savjetuje da niti jedno djelo ne smatramo malim jer "nijedno djelo nije malehno ako ga Stvoritelj primi".

- Ramazan nas je suočio sa vlastitim potencijalima, otvorio nam vidike i oplemenio naše duše.  Možemo pobijediti vidljive neprijatelje i savladati materijalne prepreke samo kada ostvarimo vlastite potencijale, a osnovni potencijal je duboka svijest o dragome Bogu i želja da se Njemu približimo. Kroz ramazan smo izoštrili svoje vidike i naše znanje je još dublje da materijalno jeste bitno, ali ne i najbitnije. Mi smo svojim dušama posebna stvorenja Božija, a ne svojim tijelima. Duše su se nahranile dobrom kroz post, sadaku, zekat, namaze, mukabele, a u vjernicima i vjernicama su provrela vrela dobra koja će ih pratiti u danima koji dolaze. Ramazan je određeni broj dana, a i naši životi su određeni broj dana. Suština života u vjeri jeste svoje dane investirati u sreću na oba svijeta, a ne dozvoliti sebi da dane uzalud potrošimo – zaključuje hafiz Musić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.