Premijer TK Irfan Halilagić izjavio je da je Vlada, shodno Zakonu o pomoći nerazvijenim, manjim razvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama u TK, donijela odluku s ciljem implementacije obećanja iz njegovog ekspozea o povećanju izdvajanja za 50 posto.

- Danas smo donijeli odluke onako kako su to i predložile općine. Ukupno pet općina je uputilo zahtjeve da finansiramo projekte od važnosti, a to su općine Teočak, Kladanj, Sapna, Doboj Istok i Čelić. Ovdje je važno pojasniti da nismo realizovali sva sredstva. Jedan dio sredstava koja se odnose na Čelić je ostao neraspoređen zbog nedavnih poplava koje su pogodilo to područje i eventualnu promjenu prioriteta ostavili smo taj dio na korekciju - kaže Halilagić. 

Vlada TK je također transferirala novac na račun Fonda PIO/MIO kako bi se penzionerima s najnižim primanjima u TK isplatila jednokratna novčana pomoć. 

VEZANI TEKST - Vlada TK sutra će Zavodu PIO uplatiti 3,5 miliona KM za pomoć penzionerima

- Transferirali smo sredstva Fondu PIO/MIO za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima s najnižim penzijama. Riječ je o iznosu 3,6 miliona KM za oko 36.000 penzionera u TK i na kraju ono što nam je rečeno iz Fonda PIO/MIO, ta sredstva će biti uplaćena uz julsku penziju, dakle početkom augusta - kazao je Halilagić. 

Na koncu je premijer Halilagić govorio i o isplatama porodiljskih naknada u TK. 

- Imamo oko 465 prijavljenih majki porodilja koje će dobiti jednokratnu pomoć za period 1. april 2021. – 1. april 2022. godine u iznosu 1.000 KM. Za redovne mjesečne naknade koje trebaju da se isplaćuju od 1. aprila 2022. godine obzirom na obimnost podataka, to se obrađuje, unose se u adekvatne programe, i očekujemo da ćemo vrlo brzo početi s isplatom redovnih mjesečnih naknada u iznosu 996 KM - zaključio je on.