open-navfaktor-logo
search
Zavod Pazarić
Haljevac: Imenovali su ljude iz reda uposlenika, možda su tako došli do mene, ali neću uzimati naknadu
Pošto vidim da je Vlada imenovala ljude iz reda uposlenika, možda su tako došli i do mene. Ne znam jesam li imenovan na prijedlog ministra Veska Drljače, kazao je Haljevac
05.12.2019. u 18:15
get url
text

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici je Upravnom odboru Zavoda Pazarić, između ostalog, dala saglasnost za razrješenje Redžepa Salića s dužnosti direktora ovog zavoda. Saglasnost Upravnom odboru data je i za imenovanje Mevlide Bandić za v. d. direktorice, koja je iz reda uposlenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću. Za privremenu predsjednicu Upravnog odbora ovog zavoda je, na period do najviše tri mjeseca, imenovana Anela Čović, a za članove, na isti period, Elvis Bekan, Mario Nenadić, Sulejman Haljevac Memo i Martin Grgić.

Mevlida Bandić, v. d. direktorice, vijećnica je iz Demokratske fronte u Općinskom vijeću Hadžići. 

-Protiv Mevlide Bandić se u Zavodu vodi disciplinski postupak i ona je na bolovanju već mjesec i po dana, a pored toga bila je u Nadzornom odboru Zavoda koji je, kao što znamo, smijenjen - rekao je danas za Faktor smijenjeni direktor Redžep Salić. 

Najviše reakcija javnosti izazvalo je ipak imenovanje Haljevca u (privremeni) Upravni odbor. Za Faktor je Haljevac pojasnio kako je došlo do njegovog imenovanja, kao i to koje poslove on obavlja u Zavodu. Javnost je nedavno saznala ili bolje rečeno sam Haljevac je podsjetio da je zaposlen u Zavodu. 

Haljevac, kako nam je ispričao, u Zavodu Pazarić radi kao ergoterapeut i šef radne jedinice osposobljavanja.

- Pojašnjenja radi, ja sam nastavnik likovne kulture, ergoterapije i art terapije. Pošto vidim da je Vlada imenovala ljude iz reda uposlenika, možda su tako došli i do mene. Ne znam jesam li imenovan na prijedlog ministra Veska Drljače, jer nisam bio na Vladi – kazao je.

Imenovanja su izvršena na prijedlog resornog ministra, u ovom slučaju Veska Drljače. Ministra čiju je ostavku Klub SBB-a jučer tražio u Parlamentu FBiH, ali ne i smjenu. SBB se odlučio da "apeluje" na Drljaču da ostavku podnese iz "moralnih i ljudskih" razloga. Da su tražili smjenu, formalno bi proceduru morao pokrenuti federalni premijer, a smijenio bi ga predsjednik Federacije. Iz SBB-a su na kraju pak odlučili za varijantu "rotiranja" i vlastitih kadrova u Pazariću. Drljača predlagao, Vlada smjenjivala. Drljača opet predlagao, Vlada imenovala. 

Šefica Kluba SBB-a Azra Hadžić- Bećirspahić jučer je na sjednici Zastupničkog doma FBiH kazala da je "SBB u nezavidnoj, ali ne bezizlaznoj situaciji". Pojasnila je da se to odnosi na situaciju gdje su i ministar Drljača, i direktor Salić, SBB-ovci. Čitala je izvještaje inspekcija o kriminalu u Zavodu prošlih upravljačkih struktura. Jedan od bivših direktora također je SBB-ovac, a prije te stranke bio je SDP-ov. Radi se o Jasminu Ćerimagiću, kojeg je imenovala, a javnost je i ranije saznala za detalje njegove vladavine u Zavodu. 

Uglavnom, "iz nezavidne, ali ne bezizlazne situacije" SBB i Drljača su našli izlaz u vidu današnjih imenovanja. Uz malu pomoć partnera iz SDA i HDZ-a, članova Federalne vlade. 

U nastavku razgovora sa Haljevacem, on nam objašnjava kako je od 2002. godine u Zavodu Pazarić i Domu Bjelave uradio 72 akcije, nakon čega su mu ponudili radno mjesto u Zavodu.

- Četiri godine je bilo upražnjeno mjesto ergoterapeuta, jer niko nije htio da se javi. Pošto sam ja imao postdiplomski rad gdje sam radio sa djecom sa poteškoćama u razvoju, tako mi je bivši direktor ponudio da ostanem i počnem da radim – istakao je.

Osvrćući se na trenutnu situaciju u Zavodu, Haljevac je kazao da je ona trenutno "takva da ne može biti gora".

- Do ovakvog stanja doveli su oni koji su tu bili u prethodnih 12 godina, a ne ljudi u ovom mandatu. To je stara priča, koju nije popravila ni Sabina Ćudić, ona je samo napravila haos. Kao građanin Sarajeva i BiH mogu reći da su smijenili čovjeka koji je ukazao na kriminal u proteklim godinama. Čovjeka koji je javno, posljednjih pet mjeseci, pričao o tome. Kada je počeo iznositi ko je sve kriv i ko je šta radio, onda je nakon njegovog obraćanja Vlada poslala ljude u Zavod, koji su ustanovili sve što je on prvi otkrio i na kraju ga smijene. Stvarno nemam više riječi, samo mogu reći da će u ovoj državi ko god ukaže na kriminal sutra biti smijenjen i to je poruka koja se šalje – kazao je.

U posljednje tri godine, koliko je uposlen u Zavodu, Haljevac je, kako je naveo, Drljaču vidio na šest ili sedam akcija sa štićenicima.

- Upoznao sam ga kao čovjeka koji se odazivao na akcije kao resorni ministar. Nije se samo on odazivao, nego i skoro svi ministri koji su dolazili na druženja sa ovom djecom. Mislim da smijeniti Redžepa Salića nije bilo pravedno, ali ko sam ja, uostalom, da o tome pričam. Gospođu Bandić ( Mevlida Bandić, v. d. direktorice) ne znam, zanam samo da je socijalni radnik. Salića znam kao dobrog i čestitog čovjeka koji se bori protiv korupcije – naglasio je.

Haljevac kaže da jučer na sjednici Parlamenta FBiH niko nije iznio podatak da sada vaspitači rade noćnu smjenu, zato što Zavod nema kadra i njegovateljica.

- Jučer se niko nije se sjetio da kaže da dole treba najmanje 10 njegovateljica da se ta djeca čuvaju, da im budu bolji uvjeti. Ja sam jedini ergoterapeut koji dole radi, i dođem u dodir sa 223 štićenika koji idu na art terapiju. Možete li to zamisliti? Pa to nema ni u Ruandi. Ako država ima iskren nijet prema Zavodu Pazarić, trebaju sad, još danas, na istoj ovoj Vladi gdje su imenovali, da raspišu konkurs, traže bar osam ljudi, jer dolje je haos... – kazao je.

Apeluje da, ukoliko se želi pomoći, to mora biti sa kadrom, jer u "ovom prvom valu" su im neophodne njgovateljice, žene koje će raditi noćne smjene ili 12 sati dnevno sa djecom.

- Po svim evropskim standardnima, koje spominju svi pametnjakovići koji nikad dolje nisu došli, trebalo bi dati 67 njegovateljica, što je nemoguće i što u ovoj državi nikada nećete dobiti, ali dajte nam barem osam – istakao je.

Budući da je njegovo imenovanje u Upravnom odboru privremeno, na period do najviše tri mjeseca, pitali smo Haljevca da li će prihvatiti ako mu ponude cijeli mandat u Upravnom odboru.

- Ja samo znam da neću uzimati naknadu za ovo, a znam i to da ću tražiti osam njegovateljica. Kada dobijem osam njegovateljica, onda ćemo o svemu ostalom razgovarati. Jako bitna stvar je da ovo ne smije biti samo politička priča i da onda svi zaborave ovu djecu. Ide haldna zima, a dolje je haos. Niko konkretno nije uradio ništa. Ona (Sabina Ćudić op. a.) maše sličicama kao da je "životinjsko carstvo", a nikad dolje nije bila. Neka otkrije ko joj je dao slike da se odmah uhvate okrivljeni, da idemo dalje, i da se djeci više nikad onaj pakao ne desi. Ja ne znam ko joj je mogao dati te slike, to pitajete uvaženu zastupnicu. Ona je ta koja pravi uzbune, a Redžepa, vrijednog i čestitog Bošnjaka, otjeraše – zaključio je Haljevac, dodavši kako za vrijeme koje radi u Zavodu nikad nije primijetio nikakve slične situacije poput onih na fotografijama koje je prezentirala zastupnica Ćudić.

Na sjednici u novembru s pozicija članova Upravnog odbora Zavoda Pazarić smijenjeni su Janja Milinković (predsjednica), Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Dužnost privremenog predsjednika Nadzornog odbora Zavoda Pazarić vršit će Amer Kapo, a članovi su Erna Đelilović i Ankica Tvrtković. Prošli, smijenjeni, Nadzorni odbor činili su Dalila Efendić, Mevlida Bandić i Ivana Bago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.