open-navfaktor-logo
search
Eskaliralo
Haos na sjeveru: Vučić šalje vojsku, Srbi se sukobili s kosovskom policijom, gore auta, čuju se rafali...
Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu granice sa Kosovom, saznaju Novosti.
26.05.2023. u 14:38
get url
text

VEZANI TEKST - Kosovska policija oko zgrada općina u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, na sjeveru sirene za uzbunu

Vučić se, kako javljaju srbijanski mediji, na ovaj potez odlučio zbog "nasilja koje specijalna policija Albina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću". Također, on je zatražio od NATO-a da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević rekao je da je situacija na Kosovu dramatična, kao što je upozorio Vučić, i da Priština srlja u eskalaciju, prenosi Kosovo online. 

- Prije nekoliko minuta predsjednik je izdao naredbu vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen. Vojska je započela svoje aktivnosti, ovo što Kurti radi nas vodi ka crvenim linijama, ovo više nije igra, ovo ugrožava sigurnost svih ljudi koji žive na ovim prostorima. Mi ćemo sprovesti naredbu vrhovnog komandanta i uraditi ono što se očekuje od Vojske Srbije - rekao je Vučević.

On je Srbima na Kosovu poručio da budu smireni.

- Poručujem da ne nasjedaju na provokacije, na scenariju u kom bi oni bili prikazani kao kriminalci. U toku je teror nad srpskom zajednicom. Važno je da budemo smireni, i da istovremeno branimo svoja prava i slobode - poručio je Vučević.

Policija je ranije saopćila da "pomaže gradonačelnicima sjevernih općina Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad - u službenim objektima ovih općina". 

Novoizabrani gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka položili su zakletvu 25. maja, čime su preuzeli lokalnu vlast u ove tri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Oni su dužnost preuzeli u javnim objektima jer se u zgradama općine nalaze Privremeni općinski organi koji rade u sistemu Srbije.

Društvenim mrežama kruže snimci na kojima se vidi sukob Srba sa kosovskom policijom, a čuju se i rafali. Zapaljeno je i auto kosovske policije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.