Takse

Haradinaj: Nejedinstvo lidera jača Srbiju, slabi Kosovo

Objavljeno: 17.07.2019. u 21:02

Haradinaj smatra da je zahtjev za suspenziju taksi na proizvode iz centralne Srbije nepravedan

Ramuš Haradinaj

FOTO: AA

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da nedostatak jedinstva kosovskih političkih lidera čini Srbiju jačom i hrabrijom, a slabi Kosovo.

Komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, koji je rekao da se zalaže za suspenziju sto posto uvećanih taksi na proizvode iz centalne Srbije, Haradinaj je ponovio da neće odustati od svog stava da ta mjera treba da ostane i da ne želi da, kako kaže, "tržište Kosova daje državi koja negira njegovo postojanje".

-Mislim da je pristup Veseljija i (Hašima) Tačija i onih koji su oslabili Kosovo u mjeri u kojoj su ga oslabili, pogrešan jer su nas doveli u situaciju da nas Srbija danas ucjenjuje da bismo se vratili u dijalog - rekao je Haradinaj, prenijela je Koha.

Kosovo su, kaže, u situaciju u kojoj je sada doveli oni koji su, kako je rekao, "vodili zemlju".

-Ti ljudi su zemlju doveli tu gdje je sada, ali su se stvari promijenile i ja ne prihvatam uslovljavanje Srbije da bismo se vratili u dijalog. Ja ne želim da tržište dam državi koja ne priznaje Kosovo - rekao je Haradinaj objašnjavajući, kako kaže, suštinsku razliku u pristupu politici koju vode Tači i Veselji u odnosu na onu koju vodi on.

Govoreći o odnosu sa SAD, Haradinaj je rekao da Priština sa Amerikom razgovara kao sa porodicom, ali, dodao je, porodici treba ponekad pokazati gdje boli, prenio je Tanjug.

Haradinaj smatra i da je zahtjev za suspenziju taksi na proizvode iz centralne Srbije nepravedan i da nedostatak jedinstva među prištinskim političkim liderima povećava razliku u stavovima Prištine i SAD u vezi sa tim pitanjem, ali i da razmimoilaženje u stavovima prištinskih lidera čine Srbiju jačom i hrabrijom.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije