open-navfaktor-logo
search
O Odluci UN-a
Hasečić: Ratni zločinci dobijaju obeštećenja i plaćene advokate, žrtve silovanja nisu ničija briga
Udruženje "Žena- žrtva rata" do sada je pokrenulo uz pomoć donatora 14 tužbi od kojih je 11 presuđeno u prvostepenom postupku, ali presude još nisu provodive. Također, podnijeli smo još nove tri nove tužbe gdje je postupak u toku
03.09.2019. u 12:23
get url
text

Početkom augusta ove godine Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija (UN) donio je odluku kojom se Bosni i Hercegovini nalaže isplata odštete žrtvi silovanja u proteklom ratu, ali i obaveza uspostavljanja sistema reparacije za žrtve ratnog zločina silovanja.

VEZANI TEKST - Šta odluka UN-a znači za žrtve silovanja: BiH ima rok od tri mjeseca, isplata odštete svim žrtvama

Odluka je donesena nakon žalbe državljanke BiH koju je 1993. godine u blizini Sarajeva silovao pripadnik Vojske RS-a. Silovatelj je osuđen te mu je utvrđena i obaveza isplate odštete u iznosu od 15.000 eura, koju nikada nije ispunio jer, navodno, nije raspolagao dovoljnim novčanim iznosom. Komitet je s tim u vezi odlučio da država BiH mora isplatiti odštetu.

U Udruženju "Žena-žrtva rata" pitaju se ko će provesti ovu odluku, te je smatraju još jednom u nizu odluka koje su mrtvo slovo na papiru.

-Imate u samim presudama kontradiktornosti. Osuđeni ratni zločinac se oslobađa plaćanja troškova postupka zbog slabijeg imovinskog stanja, i oni padaju na teret Budžeta BiH, a onda u drugom dijelu presude stoji da je osuđeni dužan obeštetiti žrtvu. Ratni zločinci imaju advokate koji se plaćaju iz budžeta BiH, ali u budžetu BiH nema novca da se isplate obeštećenja preživjelim žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja. Ovo bi se moglo provesti jedino ako bi UN osigurale sredstva ili "pritisnule" državu BiH da mora ispuniti svoje obaveze - kaže za Faktor predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić.  

Hasečić ističe kako fer i pošteno suđenje imaju samo ratni zločinci, koji dobiju za sve obeštećenja, a da žrtve svjedoci trebaju Sudu BiH samo dok su u sudnici, nakon što daju iskaz postaju ničija briga.

-Udruženje "Žena- žrtva rata" do sada je pokrenulo uz pomoć donatora 14 tužbi od kojih je 11 presuđeno u prvostepenom postupku, ali presude još nisu provodive. Također, podnijeli smo još tri nove tužbe gdje je postupak u toku. Voljela bih kada bi žrtve dobile koliko toliko novčano obeštećenje, ali u ovakvim uvjetima gdje su, ponavljam, žrtve bitne samo dok svjedoče, teško da je provodivo, čak i ako je to odluka UN-ovog Komiteta protiv torture - navodi Hasečić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.