open-navfaktor-logo
search
Poziv ponižavajući
Hashim Thaci objasnio zašto ne želi doći na samit u BiH
Dodao je da je Kosovo uvijek bilo i spremno je za dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i za uzajamno priznavanje
07.07.2019. u 09:22
get url
text

Predsjednik Kosova Hashim Thaci objavom na svom Facebook profilu objasnio je zašto neće učestvovati na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEEPC), koji 8. jula počinje u Sarajevu i na Jahorini.

- Uprkos spremnosti da učestvujem na Samitu o saradnji u jugoistočnoj Evropi (SEECP), ponižavajući poziv sadašnjeg šefa Predsjedništva Bosne i Hercegovine onemogućio je moje učešće i predstavljanje Kosova na ovom sastanku, napisao je Thaci.

Dodao je da je Kosovo uvijek bilo i spremno je za dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i za uzajamno priznavanje.

- Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj i sa organizacijom SEECP iz Bosne i Hercegovine. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima je jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama. Ponašanje Bosne i Hercegovine je neprihvatljivo i paradoksalno, jer njegovi predstavnici primjenjuju potpuno anti-evropske prakse koje se ne razlikuju od onih u Srbiji. Sa takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja zapadnog Balkana ostaju nezaobilazni preduslov za put ka članstvu u EU – pojasnio je Thaci.

Republika Kosovo ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali odbija da bude izložena i diskriminisana od strane bilo koga, dodao je.

Nakon poziva na samit iz Dodikovog kabineta su naveli da "Predsjedništvo BiH na samit nije pozvalo Kosovo, koje BiH ne priznaje kao državu, već će učestvovati kao nedefinisani subjekt sa fus notom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.