open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
HDZ-ovi ministri spriječili donošenje odluke o finansiranju Općih izbora, Bevanda "osuo paljbu"
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas nije donijelo odluku o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora, zakazanih za 2. oktobar. 
17.05.2022. u 15:50
get url
text

Kako nam je potvrđeno, na telefonskoj sjednici protiv ove odluke su glasali ministri iz HDZ-a BiH. Za su bili ministri iz SDA, DF-a, ali i SNSD-a. 

Odluka se odnosila na dodjelu 11,7 miliona KM iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina, što je bio prijedlog koji je uputila Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine. CIK je kasnije zatražio dodatna sredstva, nakon što su otvorene ponude za štampanje glasačkih listića iz kojih je vidljivo da će trebati više novca zbog rasta cijena. Konačan zahtjev je oko 12,5 miliona KM. 

VEZANI TEKST - Šta je s novcem za Opće izbore: Vrijeme curi, Bevanda ne šalje budžet, Tegeltija drži u ladici prijedlog CIK-a

Rok do kojeg sredstva za Opće izbore moraju biti osigurana je 19. maj. Na ovu obavezu su u više navrata upozoravali i iz CIK-a, ali i iz međunarodnih organizacija.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH reagirao je Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, navodeći da odluka o izdvajanju sredstava za održavanje općih izbora, o kojoj se danas izjašnjavalo Vijeća ministara na vanrednoj telefonskoj sjednici, nije u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH.

- Ministarstvo finansija i trezora BiH je upozorilo na nezakonitost takve odluke u svom mišljenju koje je danas bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu. Zakonom je propisano da Vijeće ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda. U mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH sve je decidno navedeno, ali očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke - stava je Bevanda.

Dodao je kako smatra da predlaganje ovakve odluke izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikantstva.

VEZANI TEKST - SNSD blokira usvajanje fiskalnog okvira, a onda to koristi kao argument za odbijanje povećanja plaća

- Poziv za današnju sjednicu stigao je jutros što je rezultat političkog pritiska kojem su podlegli upravo oni koji su već 18 mjeseci usporavali procese, prvo za donošenje budžeta za 2021. godinu, a potom i Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za što je trebalo devet mjeseci - naglasio je Bevanda.

Javnosti je poznato da se mjesecima čekalo da kadrovi iz SNSD-a prihvate Globalni fiskalni okvir, koj je temelj za izradu budžeta.

Bevanda je u reakciji dodao da živimo u društvu "u kome odgovornost, stručnost i znanje često gube borbu sa sirovom moći i agresijom", te je iznio kritike na račun Centralne izborne komisije BiH.

- Sve to potvrđuje neviđena hajka, podmetanja i manipulacije čiji predvodnik je CIKBiH, instruiran od svojih političkih mentora koji su ovih dana izišli na otvorenu scenu sijući neviđene količine laži, spletki i, slobodan sam reći, otvorene mržnje - stava je Bevanda.

Odluku o izdvajanju novca iz akumuliranog viška prihoda CIK je predložio jer nije usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu. Nacrt budžeta Bevanda još nije poslao u Vijeće ministara BiH. Kada je u pitanju ovaj prijedlog CIK-a, ranije je Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ocijenio da je neutemeljen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.