Na zvaničnoj web stranici HDZ BiH upućen je javni poziv Hrvatima i  hrvatskim državljanima u BiH  "da u nedjelju, 22. decembra 2019. godine iskoriste svoje biračko pravo i ispune građansku obavezu, te glasajući na biračkim mjestima u BiH podrže Kolindu Grabar-Kitarović, predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Republike Hrvatske".

-Kao predsjednica Republike Hrvatske, Grabar-Kitarović se ustrajno zalagala za prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, boreći se za hrvatsku ravnopravnost i ostvarenje prava konstitutivnog naroda. U svom petogodišnjem mandatu kontinuirano se zalagala za poštivanje prava hrvatskog naroda u BiH na odabir vlastitih legitimnih političkih predstavnika i legitimno zastupanje na svim nivoima vlasti te, oštro osuđujući prekršaje ustavno-definiranih prava bh. Hrvata, pozivala na izmjene Izbornog zakona i zastupala političku, kulturnu, obrazovnu i medijsku ravnopravnost. Zastupanjem politike jednakopravnosti i neovisne političke opredijeljenosti hrvatskog političkog subjekta u BiH, kao predsjednica svih Hrvata isticala je razgovor o Bosni i Hercegovini i položaju bh. Hrvata na najvišim nivoima svjetskih političkih razgovora.

Hrvati u Bosni i Hercegovini su konstitutivan narod i imaju pravo na svoj nacionalni identitet, vjeru i jezik! Čuvajući konstitutivnost i opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, čuvamo ukupni identitet i opstojnost hrvatskoga naroda. Stoga ću još snažnije djelovati kako bi Republika Hrvatska pružala aktivnu potporu očuvanju identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Republike Hrvatske predsjednik je svih njenih državljana, a na poseban način Ustav je regulirao obavezu države, i predsjednika, da brine o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini s pravom očekuju da se Republika Hrvatska i njen predsjednik zalažu za legitimna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini.

Cijeneći odličnu saradnju s HDZ-om Republike Hrvatske i njihovu punu podršku HDZ-u BiH i strankama okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini još jednom Vas pozivamo da izađete na izbore za predsjednika Republike Hrvatske, te svoj glas date Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Republike Hrvatske.

U nedjelju, 22. decembra 2019., na dan izbora mogu glasati i oni koji se nisu prethodno registrirali uz trenutnu registraciju i predočenje osobnog dokumenta - stoji u pozivu HDZBiH 

U Bosni i Hercegovini ukupno je četrdeset i četiri (44) biračka mjesta.