Saopćenje

HDZ: Principi nisu rezultirali dogovorom, ostali su "samo želja i insistiranje hrvatske strane"

Objavljeno: 05.09.2019. u 15:33

Predstavnici hrvatskog naroda, dodaju, nemaju nikakvih dilema oko članstva BiH u EU i NATO-u, te provedbe ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard

FOTO: Fena

Potpisom Principa za formiranje vlasti u BiH, koje su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a prije tačno 30 dana, nije rezultirao realizacijom dogovora te je, saopćili su iz HDZ-a, ostala "samo želja za napretkom i insistiranje hrvatske strane na kompromisu".

- Ovakvo stanje nikome ne odgovara. BiH se gura u još dublju političku krizu, udaljava od euroatlantskih integracija, te provedbe ključnih reformi. Nakon isteka dogovorenog roka od 30 dana, ponavljamo, rješenje isključivo može biti dogovor i kompromis, na što dužnosnici HNS-a i HDZ-a skoro godinu dana pozivaju. Odgovornim pristupom moramo omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast, što je u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH – navodi se u saopćenju HDZ-a.

Predstavnici hrvatskog naroda, dodaju, nemaju nikakvih dilema u vezi sa članstvom BiH u EU i NATO-u, te provedbe ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard.

- Naši partneri na bošnjačkoj i srpskoj strani imaju pravo na različite poglede vezane za budućnost naše zajedničke domovine BiH. Moramo se maksimalno uvažavati, te kroz zajedništvo i istinsku zaštitu konstutitivnih naroda graditi modernu i evropsku BiH. Upravo potpisani Principi za uspostavu vlasti su pravi primjer kompromisa i realnog promišljanja šta je zaista BiH, te se, ponavljamo, moraju hitno realizirati. To je pravi put i jedino rješenje – zaključuje se u saopćenju.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije