- Tražimo puteve putem veledrogerija da se uveze u naš kanton ruska vakcina Sputnjik V i engleska vakcina AstraZeneca. Međutim, koja će biti njihova cijena i koliko će se čekati, tih podataka još nemam – kazala je Jurić.

Navodno je jedna veledrogerija iz Posušja pokrenula postupak nabavke ruske vakcine Sputnik V u svrhu komercijalnog vakcinisanja građana. Iz Zavoda za javno zdravstvo ZHK naveli su da svi domovi zdravlja u ovom kantonu, kao i Zavod, od jučer primaju narudžbe za sve osobe koje se žele vakcinisati ruskom vakcinom protiv COVID-19 Sputnik V.

- Svi zainteresirani osiguranici s područja Zapadnohercegovačkog kantona naručuju se u Higijensko-epidemiološkim službama Domova zdravlja, dok osiguranici iz drugih kantona Federacije Bosne i Hercegovine naručuju se u Zavodu za javno zdravstvo – naveli su iz Zavoda, te dodali da za rezervaciju na temelju koje će se naručivati vakcina građani trebaju telefonski kontaktirati domove zdravlja u ZHK ili Zavod za javno zdravstvo ZHK.

Službe zaprimaju narudžbe za vakcinisanje svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

- Vakcina Sputnik V bit će dostupno u apotekama na osnovu unaprijed pribilježene narudžbe – saopćeno je iz Zavoda. Pojašnjenja radi, Zavod ne nabavljaju vakcinu. Vakcinacija će biti komercijalna, odnosno, plaćat će je građani, ali usluga davanja vakcine će biti besplatna u domovima zdravlja i Zavodu. Navodno se čeka završetak administrativnih procedura u Agenciji za lijekove BiH.

Na društvenim mrežama u međuvremenu se pojavila informacija da je vakcinacija već moguća u ZHK, da se na Sputnjik V vakcinu čega oko sedam dana, te da je njena cijena 10 eura.

Ovu informaciju direktorica Jurić je demantirala.

- To prvi put čujem i riječ je o dezinformacijama – istakla je.