open-navfaktor-logo
search
Istina je unutra?
Hiljade državnih izvještaja o NLO dostupni kanadskom univerzitetu
Privatni entuzijast NLO poklonio je svoju kolekciju od 30.000 dokumenata Univerzitetu Manitoba u Kanadi
14.12.2019. u 18:54
get url
text
NLO

Nebo sjeverne Kanade dom je mnoštva tajanstvenih pojava (samo pitajte našeg dobrog prijatelja " Steve" ), uključujući nedostatak navodnih viđenja NLO-a. Sada su tražioci istine na Sveučilištu Manitoba u Winnipegu možda pred sobom zbilja zimi, zahvaljujući nedavnoj donaciji više od 30.000 dokumenata vezanih za NLO školskim arhivima.

Donacija dolazi iz ljubaznosti Chrisa Rutkowskog, pisca znanosti i plodnog kanadskog ufologa. Zbirka Rutkowskog uključuje više od 20.000 izvještaja o NLO-ima podnesenih u proteklih 30 godina, plus više od 10.000 dokumenata kanadske vlade vezanih za NLO, navodi se u saopćenju sa Sveučilišta u Manitobi. Mnogi od ovih dokumenata odnose se na zloglasni susret NLO-a poznat kao incident Falcon Lake - susret koji Rutkowski naziva Kanadom "najbolje dokumentiranim slučajem NLO-a".

- Čak je i pobjedio  Roswell  (navodni leteći tanjur koji je opažen nad Novim Meksikom 1947.),  jer Sjedinjene Države još uvijek ne priznaju da se nešto dogodilo u Roswellu - rekao je Rutkowski za CBC . U međuvremenu, incident Falcon Lake pogodio je i američke i kanadske dužnosnike kao neobičan i neobjašnjiv.

Incident se dogodio 20. maja 1967., kada je amater geolog po imenu Stefan Michalak tražio kvarc u blizini jezera Falcon u Manitobi - kanadskoj provinciji koja počinje iznad Sjeverne Dakote i proteže se gotovo 1.200 kilometara na hladnom sjeveru. Tokom pregleda, Michalak je bio preplašen jatom uznemirenih gusaka koji je prolazio kraj njega. Prema Michalakovim brojnim pripovijestima priče, guske su očito bježile s dva užarena, oblika cigare na nebu. Jedan je objekt odletio, a drugi je sletio na stjenovitu terasu u blizini.

Michalak je proveo neko vrijeme skicirajući tajanstveni zanat (one skice, koje su sada dio Manitobine sveučilišne zbirke, pokazuju neznatan leteći tanjur) prije nego što su se konačno približile. Zrak je bio topao i mirisao je na sumpor, a brod je bučno vikao i zviždukao. Tanjurić je bio vruć na dodir, tako vruć da je spalio vrhove Michalakovih rukavica, rekao je. Zvučalo je kao da su iznutra dolazili glasovi. 

Kad je Michalak pogledao u brod kroz otvorena vrata, očekivao je da će vidjeti tim američkih vojnih pilota. Umjesto toga, vidio je nešto više od ploče treperavih svjetala prije nego što su se vrata zatvorila, plovilo se rotiralo, a mrežni uzorak sitnih rupa u brodskoj vanjštini prskao mu je trbuh gorućim vrućim plinom.

Vrući plin podigao je Michalakovu košulju i šešir i ostavio mu opekline prvog stepena na trbuhu koje su odjekivale kao brodski uzorak. Bolnica u Winnipegu liječila je njegove opekotine, koje su kasnije prerasle u smetnju, a nekoliko sedmica nakon toga trpio je glavobolju, proljev i nesvjestice. Michalak je incident prenio i američkim i kanadskim vlastima, a on je na kraju završio fizičku i psihološku procjenu na klinici Mayo u Minnesoti. Klinika je utvrdila da je Michalak dobrog uma i da ne halucinira. 

Godinama kasnije, iskrivljeni komad metala izvađen je iz navodnog mjesta slijetanja Falcon Lake. Ispitivanja su pokazala da je metal visoko radioaktivan. Do danas, ni kanadska, niti američka vojska nisu uspjeli objasniti događaj.

Svi zapisi Rutkowskog o incidentu na Falcon Lakeu, plus hiljade ostalih prijavljenih susreta s NLO, uskoro će biti dostupni u Arhivima i posebnim zbirkama Univerziteta u Manitobi. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.