Histerija u stranačkim centralama: Nisu anketari varalice, nego SBB i SNSD stvarno loše stoje

objavljeno: 29.06.2018. u 14:47

Rezultati jednog od istraživanja javnog mnijenja o popularnosti političkih stranaka i kandidata uoči predstojećih Općih izbora uzbudili su neke od njegovih aktera, uglavnom one čije ambicije nisu usklađene sa naklonošću birača utvrđenoj u istraživanju. 

Radi se o istraživanju Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), prema kojem od stranaka iz FBiH najveću podršku uživa SDA i to 24 posto ispitanika. Na drugom mjestu je SDP sa 12 posto, Demokratsku frontu je odabralo njih 11 posto, a isti procenat anketiranih osoba se odlučio i za HDZBiH. SBB ima podršku tek tri posto ispitanika, baš kao i Nezavisni blok. Istraživanje NDI-ja je nedavno prezentirano političkim strankama, kao i međunarodnim institucijama u BiH. 

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH ima podršku 22 posto ispitanika. Zanimljivo je da mnogo veću podršku u odnosu na svoju stranku ima Željko Komšić, čije bi ime među kandidatima zaokružilo također 22 posto ispitanika. Ime Dragana Čovića bi zaokružilo njih 11 posto.

SNSD u entitetu RS ima podršku 29 posto ispitanika, dok Savez za promjene podržava njih 26 posto. Kada su individualne kandidature u pitanju, tu su zvaničnici Saveza za promjene u prednosti. Mladena Ivanića podržava 46, a Milorada Dodika 26 posto ispitanika. Šest posto više ispitanika bi svoj glas dodijelilo Vukoti Govedarici za entitetskog predsjednika u odnosu na Željku Cvijanović.

Za SNSD su ovi rezultati "providan pokušaj obmanjivanja javnog mnijenja".

- Sva inače relevantna istraživanja javnog mnjenja, uključujući i i ona koja su naručivali iz opozicije, pokazuju da kandidati SNSD-a i vladajuće koalicije, kao i SNSD i vladajuća koalicija, uživaju ubjedljivo najveću podršku javnosti u RS-u – kazao je za RTRS glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Glasnogovornik SNSD-a bio je toliko uznemiren ovim rezultatima da je u četiri sata ujutro objavljivao "tvitove" posvećene ovom "providnom pokušaju obmanjivanja javnog mnijenja".

 

Nezadovoljni rezultatima ovog istraživanja su i u SBB-u. U njihovo ime se nije oglasio glasnogovornik već stranačko glasilo Dnevni avaz. U tekstu naslovljenom "Anketne varalice iz Nacionalnog demokratskog instituta treći put se brukaju" nastojali su diskreditirati organizaciju koja je provela istraživanje.

- Ko iole drži do sebe, ne treba uopće uzimati u obzir "istraživanja" javnog mnijenja o mogućem ishodu izbora koje uradi NDI, ured za BiH – navodi se na početku Avazove/SBB-ove reakcije.

Upravo takva reakcija sugerira da su u SBB-u itekako "uzeli u obzir" NDI-jevo istraživanje, ali ne samo to. Reakcija na ove rezultate istraživanja ukazuje i da SBB posjeduje slične informacije, ali se sa njima, očigledno, jako teško mire.

Da SBB "jako loše stoji u istraživanjima", upozorila je krajem prošlog mjeseca politička analitičarka Ivana Marić. Na reakciju SBB-a se nije moralo dugo čekati. Kao što je NDI ocijenjen kao "anketne varalice", Marić je u saopćenju za javnost nazvana "neostvarenom analitičarkom koja ništa u životu veliko nije napravila u intelektualnom ili drugom smislu". Ako ćemo kao tačnu prihvatiti takvu percepciju Ivane Marić u očima SBB-a, zaista je začuđujuća reakcija na njen istup. Osim, naravno, ako su tačne procjene koje je iznijela u javnosti i ako SBB ima slične povratne informacije sa terena.

VEZANI TEKST - Radončića uzrujavaju čak i izjave "analitičarke" Marić: SBB oštro reagirao

Zbog takvih povratnih informacija šef SBB-a Fahrudin Radončić "još nije odlučio da li će SBB odlučiti da ga kandidira".

U prilog vjerodostojnosti posljednjih rezultata istraživanja, uzimajući u obzir sličnost rezultata sa nevelikim odstupanjima, ide i istraživanje jedne međunarodne institucije sa sjedištem u Sarajevo, a u koje je Faktor imao uvid. Istraživanje je provedeno prije mjesec i po do dva.

Na uzorku od 5.000 ispitanika je tim istraživanjem utvrđeno da, kada je državni nivo u pitanju, SDA uživa najveću podršku sa 15,6 posto. SDP-u je naklonjeno 7,1 posto ispitanika, SBB-u pet posto, a Demokratskoj fronti 4,5 posto. HDZBiH za državni nivo ima podršku 8,3 posto ispitanika, SNSD 11 posto, SDS sedam posto, PDP 4,5 posto, a DNS 2,5 posto.

Kada je entitetski nivo u pitanju, 22,9 posto ispitanika se izjasnilo da bi glas dodijelilo SDA-u. Njih 12,6 posto bi glasalo za SDP, za SBB bi glasalo 7,5 posto, a za Demokratsku frontu 7,1 posto ispitanika. HDZBiH ima podršku 13 posto ispitanika. U entitetu RS SNSD ima najveću podršku sa 29 posto, a zatim slijede SDS sa 18 posto, PDP sa 11 posto te DNS sa sedam posto. Od stranaka sa sjedištem u Sarajevu, a koje će ponuditi svoje kandidate u entitetu RS, najveću podršku ima SDP sa 2,5 posto od ukupnog broja ispitanika u tom entitetu. SDP slijedi SDA sa dva posto, Demokratska fronta sa 0,2 posto dok je podrška SBB-u apsolutno izostala.

Popularnost unutar glasačkog tijela ne može se promijeniti histeričnim reakcijama na ankete koje utvrđuju procenat naklonosti glasača, što u nekim političkim opcijama, očigledno, nikako ne mogu prihvatiti. Umjesto unapređenja programa i onoga što nude potencijalnim biračima, u nešto više od tri mjeseca, koliko je preostalo do izbora, vjerovatno ćemo slušati diskreditiranje onih koji će se drznuti objaviti rezultate istraživanja javnog mnijenja.