open-navfaktor-logo
search
Odgovor na zaključke SDA
HNS BiH brani Gordanu Tadić: "Duboka država" vrši udare na rad glavne tužiteljice
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) ocijenio je svojevrsnim unitarističkim manifestom zaključke koje je u ponedjeljak usvojilo Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na sjednici u Sarajevu, navodeći kako je riječ o 18 unitarističkih zahtjeva za nastavak diskriminacije, ovladavanja pravosuđem i eliminiranja ne Bošnjaka iz svih elemenata društva u BiH.
03.08.2021. u 13:23
get url
text

- U trenucima kada u Bosni i Hercegovini postoji nikad veća potreba za snažnim dijalogom zbog svih otvorenih političkih pitanja oko reformi izbornog zakonodavstva, ali i novonastalih političkih okolnosti nastalih nametanjem odredbi od bivšeg visokog predstavnika, SDA je izbacila svojevrsni unitaristički manifest. Vruće bosanskohercegovačko ljeto očito je inspiriralo predstavnike SDA da prezentiraju 18 zaključaka kojima, vjerovali ili ne, opet 'spašavaju' Bosnu i Hercegovinu - saopćili su iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor BiH odbacuje nastojanja SDA da Sporazum iz Mostara eliminira iz svih budućih razgovora koje je, ističu, upravo predsjednik SDA potpisao u junu prošle godine.

- Ako gospodinu Izetbegoviću etička načela pridržavanja dogovorenog i potpisanog Sporazuma predstavljaju mrtvo slovo na papiru, svjedocima istog Sporazuma (svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u BiH) etika i diplomatska kultura ne dozvoljavaju ignoriranje nečega što su vlastitim imenima parafirali - ističu iz HNS-a.

HNS smatra kako Prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH koji su dostavili predstavnici SDA ne rješava apsolutno niti jedno otvoreno političko pitanje te dodatno stvara okvir za stvaranje jednonacionalne bošnjačke političke i institucionalne diskriminacije i dominacije.

- Očekujemo snažnu uključenost i maksimalnu ozbiljnost u hitnom vremenu, ukoliko su predstavnici SDA doista ozbiljni politički dužnosnici - navode iz HNS-a.

U saopćenju HNS-a se pozdravljaju pozivi na jačanje predstavničke demokratije na što se "predstavnici HNS-a već dva desetljeća konstantno pozivaju".

- Temelj predstavničke demokratije ogleda se kroz legitimno političko predstavljanje kao izraz političke volje u skladu s Ustavom iste zemlje - Ustav BiH jasno, koncizno i nedvosmisleno prepoznaje konstitutivne narode kao temelj političkog, društvenog i svakog drugog života u Bosni i Hercegovini u ključnim institucijama na svim nivoima vlasti -naveli su i dodali:

- Jednako važno, želimo jasno osuditi konstantne pritiske na pravosudni sistem kojeg "duboka država" nastala u paraobavještajnim i političkim bošnjačkim krugovima vrši udarima na rad glavne tužiteljice Gordane Tadić. Demokratska društva ne smiju podleći pritiscima određenih krugova koji žele potpunu kontrolu nad trećim stupom vlasti dovodeći u životnu opasnost predstavnike pravosuđa što je nedopustivo i takvo što traži konkretne reakcije svih relevantnih institucija koje moraju zaštititi rad pravosuđa i omogućiti potpunu transparentnost - navodi se u saopćenju HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.