open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo u Podgorici
Hoće li sve biti zataškano kao i u slučaju Kačavende: Joanikije prikrivao pedofiliju u SPC-u
Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija, zbog prikrivanja pedofilije, a povodom prijave nevladine organizacije Montenegro Internacional, saopćila je glasnogovornica tog tužilaštva Lepa Medenica.
20.05.2022. u 19:50
get url
text

Kako navodi, prikupljena su obavještenja od mitropolita Joanikija, a od nadležnih pravosudnih organa Srbije zatraženo je saslušanje svjedoka, bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića.

VEZANI TEKST - Ko je novi mitropolit Joanikije: Amfilohije mu bio duhovni otac, protivnik Đukanovića

Bojan Jovanović, autor knjige "Ispovijest kako smo ubili Boga", u kojoj se govori o pedofiliji unutar crkve, otpužio je episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov mitropolita Amfilohija.

On je u maju pošle godine na promociji knjige u biblioteci Njegoš na Cetinju, kazao da je "zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori" a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije "koji je o svemu znao duže od četiri decenije".

Tužilaštvu, kaže Medenica, još nije odgovoreno na zahtjev prema Srbiji.

- Nakon dostavljanja odgovora Tužilaštvo će, nakon prikupljenih dokaza i ocjene istih, preduzeti i druge neophodne mjere i radnje za koje se ukaže potreba, te donijeti odluku u predmetu - zaključila je Medenica, objavio je RSE

Iako Tužilaštvu još nije odgovoreno, mediji su objavili poziv Jovanoviću za saslušanje početkom jula u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u svojstvu svjedoka. Kako piše u pozivu saslušanje se odnosi na postupak protiv MPC i mitropolita Joanikija zbog učešća u prikrivanju krivičnog djela obljuba sa djetetom. Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije ustoličen je 5. septembra 2021. godine na Cetinju, uz brojne incidente, desetine povrijeđenih i angažovanjem jakih policijskih snaga.

U svojoj knjizi "Ispovjest kako smo ubili Boga" bivši sveštenik Bojan Jovanović iznio je obilje dokaza o pedofiliji unutar Crkve Srbije, na osnovu čega ga je crnogorsko, a ne srpsko tužilaštvo pozvalo da da izjavu, pojašnjava advokat Aleksandar Olenik, objavio je gradski.me. 

- Nakon te izjave i nakon uzimanja knjige kao dokaza, najlogičnije je bilo da tužilac u Crnoj Gori pozove mitropolita Joanikija da bude saslušan kao svjedok - kazao je Olenik.

Tužilaštvo u Srbiji, kako dalje pojašnjava, nije htjelo da zaštiti žrtve pedofilije u okviru Crkve Srbije već je štitilo osumnjičene, kako kaže, "pedofile u mantijama".

- I kao da to nije bilo dovoljno nego je i Srpska pravoslavna crkva riješila da sprovede svoju istragu. Ali nakon te istrage je postupila isto kao i Tužilaštvo tako da mi osnovano sumnjamo da je i SPC riješio da zaštiti pedofile unutar svoje organizacije. Poziv za mitropolita je upravo iz razloga što postoji sumnja da je upravo on zaštitio pedofile unutar crkve jer se bavio unutarcrkvenom istragom po tom pitanju - rekao je on.

VEZANI TEKST - Suđenje SPC zbog pedofilije: Đavolji vladika Kačavenda zlostavljao mladića koji se poslije ubio

Olenik pojašnjava da postoji i osnovana sumnja da je počinioce ovog djela mitropolit Joanikije prebacio u Crnu Goru i na taj način ih, kako kaže, spasio jurisdikcije beogradskog tužilaštva.

- Bitno je da Jovanović, koji je svjedok u postupku, ima dokaze za počinjena djela - istakao je Olenik.

- I to više dokaza koje je dobio od samih žrtava, ali i od drugih članova SPC-a. Ja se iskreno nadam da će tužilac u Crnoj Gori da uradi ovaj predmet onako kako treba i, ako pravda nije mogla da bude sprovedena u Srbiji, da će mitropolit i svi ostali osumnjičeni, kako za pedofiliju, tako i za zaštitu onih koji su vršili ova krivična djela, biti privedeni poznanju prava u Crnoj Gori - rekao je Olenik.

Postoji velika sumnja da se, kao u slučaju vladike Vasilija Kačavende, ne desi ništa i slučaj bude zataškan, kaže on i ističe da će kao zastupnik žrtava učiniti sve da do toga ne dođe.

- Ako pravosudni organi u Srbiji i Crnoj Gori ne budu radili svoj posao, obratit ćemo se međunarodnim instancama. Zločin je veliki, a žrtve su uglavnom djeca pa odustajanje nije opcija - poručio je Olenik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.