open-navfaktor-logo
search
Radi se cjenovnik
Hoće li u Federaciji BiH poskupjeti gas do kraja godine
Hoće li poskupjeti gas najesen u Federaciji Bosne i Hercegovine, još se ne zna, poručuju iz Energoinvesta koji nabavlja gas iz Rusije, jer su cijene gasa za treći kvartal još u izradi.
06.08.2021. u 10:08
get url
text

Međutim, nimalo optimističnu prognozu saopćio je za Fenu Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme - CIGRE. On kaže da će se cijene prirodnog gasa za ovogodišnju grijnu sezonu značajno povećati, a to znači da će u Sarajevu i drugim gradovima koji se griju na gas poskupjeti i centralno grijanje.

- Prognoza je rađena na osnovu vlastite analize aktuelnih kretanja cijena na svjetskom i domaćem tržištu energenata nafte, uglja i gasa – kazao je Bičakčić.

BH-Gas ne raspolaže informacijama da li će se cijena prirodnog gasa mijenjati do kraja 2021. godine.

- Promjena cijene prirodnog gasa je sada u punoj ingerenciji Energoinvesta d.d. Sarajevo. Istovremeno, želimo napomenuti da BH-Gas ostaje pri svim stavovima iznesenim od kraja prošle godine kada smo odbili da supotpišemo Aneks 85. sa Gazprom Exportom i kojom prilikom smo dali svoj osvrt na cijene gasa. Da li će neko u narednom periodu pokušati da uvuče BH-Gas u blato kakvo je viđeno posljednjih mjeseci, nije nam poznato, ali znamo da u tom slučaju neće izostati komentar na cijene gasa, prelaska na Turski tok povezanog sa cijenama gasa i izostanak raskida ugovora sa FGSZ-Mađarska i Transportgas-Srbija – odgovorili su za Faktor iz Uprave BH-Gasa.

Cijena gasa zavisi od ulazne cijene ruskog gasa koje se određuju kvartalno, te ostalih troškova.

- Cijene gasa od ruskog isporučioca je već povećana  u aprilu 2021. godine za 28 posto u odnosu na januar 2021, ali se prodajna cijena gasa nije promijenila jer je postojala ušteda cijene gasa preko Turskog toka u odnosu na transport preko Mađarske u prosjeku za 25 posto. Cijene gasa za treći kvartal su u izradi i još nisu u potpunosti poznate – kažu u Energoinvestu.

U prvih šest mjeseci 2021. godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je 140 miliona kubnih metara gasa u vrijednosti od 60 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.