open-navfaktor-logo
search
Otvoreno o Zmajevima
Hošić za Faktor: Rušimo teško stečeni ugled, postali smo poligon za isprobavanje igrača
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju je doživjela poraz u prijateljskom susretu na gostovanju kod Danske, a skandinavska selekcija je u generalnoj probi za EURO slavila s 2:0.
09.06.2021. u 07:27
get url
text

I dok su nas četiri dana ranije od poraza u prijateljskom meču sa Crnom Gorom spasile odlične intervencije Ibrahima Šehića, na stadionu Brondby bezidejnoj ekipi Ivayla Peteva nije bilo pomoći.

Bugarski stručnjak se nakon utakmice pokušao opravdati argumetnom da je to bila jedna mlada selekcija, nikad mlađa.

- Mogu to uzeti u obzir kao argument donekle, ali druge mi stvari nisu jasne. Ako su se u ovim utakmicama provjeravali igrači, gdje su oni iz Premijer lige BiH. Gdje je Radovac, koji je imao odličnu sezonu? Gdje su Zeljković, Hiroš, Zakarić, pa i neki mladi igrači iz Širokog Brijega, gdje su? Istovremeno se daju šanse nekim anonimusima - govori na početku razgovara za Faktor Dženan Hošić, donedavni trener Goražda i jedan od rijetkih iz trenerske struke koji ima petlju stvari nazvati pravim imenom.

- Postali smo poligon za probavanje igrača. Rušimo ugled koji smo teško stekli, a menadžeri su naš najveći problem - dodao je nekadašnji fudbaler Sarajeva.

VEZANI TEKST - Hrvati se rugaju Petevu: Zvao igrače koje "poznaje samo Google", na terenu tri stopera, dva beka...

Ni samim izborom Peteva za selektora Hošić nije bio presretan, ali po onoj narodnoj, "rodilo se, ljuljaj ga".

- Ne može se reći da se odlučilo kako treba. I ja sam pobornik da nije tako trebalo biti - jasan je član prve postratne generacije mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Sada kada je Petev tu, Hošić smatra da u cijeloj priči ni odgovornost pomoćnika nije nebitna i zanemariva.

- Imam osjećaj da mu (Petevu, op. a.) pomoćnici nisu jasno pokazali čemu težimo. Iskreno ja ne vidim neku viziju da bih mogao reći da se nešto promijenilo u odnosu na ranije. Ono što sam ja u svemu primijetio jeste dovođenje velikog broja igrača, sve više liči na neku promociju, ali nikako da dođemo do prave smjene generacija, a kojoj osnov treba biti mlada reprezentacija. Te igrače treba priližiti "A" selekciji i polako ih uvoditi u tim. Postali smo rezervna opcija igračima iz Švedske, Austrije i nekih drugih zemalja, a sve kako bi se prodali. Samo još da pozovemo nekog igrača iz Zimbabvea - sasvim otvoreno govori Hošić o problematici koju je i tokom igračke karijere osjetio i na svojoj koži.

- Ista stvar se u reprezentaciji dešavala i prije 15 i više godina, daj Hujdurovića da se proda. Tako je sistemski uništena i moja, i Škorina (Alen Škoro, op. a.) generacija - dodaje nekadašnji defanzivac Sarajeva, koji je internacionalnu karijeru gradio u Rusiji i Poljskoj.

Idemo u pogrešnom smjeru

Za svoju tezu navodi i jedan zanimljiv primjer...

- Sjećam se da smo mi kao mlada selekcija dobili Hrvatsku s 3:1. Nekoliko nas iz te generacije je napravilo neke karijere, a reći ću vam da su na suprotnoj strani igrali Tudor, Živković, Vasilj, Vugrinec, Šimić... Svi oni su kasnije dobili šanse u A reprezentaciji Hrvatske, zaradili milione - naglašava Hošić.

Petev na klupi BiH nije eksperimentisao samo sa sastavom, već i sa formacijom, što potvrđuje da nedostaje jasan plan i vizija.

- Primjera radi, u nedavnoj prijateljskoj utakmici Nizozemske i Škotske selektor De Boer je zaigrao s trojicomu zadnjoj liniji, a 4-3-3 je njihova fudbalska tradicija. Kritikovali su ga čak i bivši igrači. Kod nas ništa nije postavljeno. Naravno, jasno je da se i nekad moraš prilagoditi protivniku, ali mi nismo dominirali ni u jednoj utakmici, nismo vladali situacijom. Ne tako davno smo dominirali, vidio se sistem, bili smo na Svjetskom prvenstvu, nadomak Evropskog. Bojim se da sada idemo u pogreškom smjeru - kaže Hošić.

Iako je nekoliko mladih igrača dobilo priliku u dvije posljednje utakmice, Hošić kaže kako igrači kojima su 24 godine više nisu ni mladi.

- Mlad igrač je onaj kojem je 18-19 godina. Đokanović je jedan od njih, u takve treba polagati nade, pa i u Demirovića, koji se dokazao u Bundesligi - govori Hošić, uz opasku da su ove kvalifikacije dobra šansa za smjenu generacija.

Obrazložio je i zašto...

- Možda će zvučati ružno, ali mi moramo razmišljati o tome da će doći vrijeme da kažemo: "Džeko, hvala. Pjaniću, hvala", te da budemo spremni halaliti, pa i dva ciklusa ako treba, kako bismo sastavili ekipu i generaciju za nekoliko narednih. Mislim da je u tim okolnostima trebalo dati priliku Husrefu (Musemić, op. a.) ili Amaru (Osim, op. a.) - objašnjava stručnjak koji je trenutno bez posla poslije razlaza sa Goraždem, te dodaje:

- Neki nosioci igre su već otišli, drugi će uskoro, i to je, prema meni, jedan od razloga zbog kojih se trebalo ući u smjenu generacija, a druga su svakako previranja u Savezu. Uz to, budimo realni, šanse za plasman na SP nisu nam velike.

Pravljenje cirkusa

I manjak ozbiljnosti tokom posljednjeg reprezentativnog okupljanja bio je uočljiv. Što svakako degradira već dobro narušeni kult reprezentacije. Igrači su odlazi, neki se opet vraćali...

- Ako ćeš odlaziti s priprema reprezentacije, odmah u startu kažeš da nećeš doći. Ali odlaziti, pa se vraćati je pravljenje cirkusa jer eto tamo neko ima važne poslove - poručuje trener koji je svoju profi licencu stekao stažirajući u Crvenoj zvezdi.

Iako nije imenovao aktere, jasno je da je Hošić mislio na Radeta Krunića i Sinišu Saničanina. Stoper Zmajeva se nakon propuštenog duela protiv Crne Gore, zbog potpisa ugovora sa Partizanom, na susretu sa Danskom pojavio s kapitenskom trakom.

- Lošu poruku šaljemo s ovakvim i sličnim potezima. Nažalost, mi iz godine u godinu sve niže padamo - ističe Hošić na kraju razgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.