open-navfaktor-logo
search
Svjetsko prvenstvo 2022
Hrvatska i Maroko u borbi za bronzu: Kome ću medalja "obrisati" suze sa lica?
Svjetsko fudbalsko prvenstvo ulazi u završnicu. Dok odbrojavamo sate do finalnog meča između Argentine i Francuske, danas je na rasporedu malo finale.
17.12.2022. u 07:41
get url
text

U meču za bronzanu medalju od 16 sati snage će odmjeriti Hrvatska i Maroko. Bit će to repriza 1. kola grupe F u kojem su iste reprezentacije odigrale meč bez golova.

Maroko se pokazao kao vrlo tvrda ekipa koja ne prima i ne daje puno golova. Na putu do meča za treće mjesto nisu primili gol od Hrvatske (0:0), Belgije (2:0), Španije (0:0), Portugala (1:0), a Furija im nije uspjela zatresti mrežu ni u produžetku, kao ni u penal seriji (promašili tri jedanaesterca).

Poklekli su tek protiv Francuza u polufinalu, iako su i tada imali svoje šanse, koje nisu uspjeli krunisati gol(ovima).

Polufinalni porazi od Argentine i Francuske slomili su oba tabora, suze su tekle u obje svlačionice, no sada valja podignuti glavu, pronaći motiv i pokušati osvojiti treće mjesto.

- Tužni smo i razočarani, ali moramo skupiti snage kako bi se vratili u utakmici za bronzu u subotu. Utakmica za treće mjesto je za nas veliko finale, to je borba za treće mjesto, za medalju. Mi se moramo maksimalo pripremiti. To je velika stvar. Bilo bi sjajno uzeti bronzu - rekao je Zlatko Dalić, selektor Hrvatske, koji se žalio na FIFA-inu odluku da za glavnog sudiju izabere:

- Odlukom da utakmicu za treće mjesto povjeri katarskom sudiji Abdulrahmanu Al Jassimu, FIFA je preuzela "veliki rizik", te se nadam da nakon utakmice nećemo razgovarati o sudiji.

Optimista je i Walid Regragui, selektor Maroka.

- Očekuje nas važna utakmica uprkos razočaranju. Nadali smo se finalu. Dat ćemo sve od sebe, umorni smo, iscrpljeni, psihički i fizički smo iscrpljeni. Razmišljam kako sastaviti ekipu. Međutim, nastupit ćemo čistog srca i čiste glave. Želimo pobjedu, igrači razumiju da nije isto biti treći ili četvrti. Želimo završiti SP pobjedom - kazao je Regragui.

Ovo će biti tek četvrti put u historiji svjetskih prvenstava da se dvije reprezentacije dva puta susreću na jednom Mundijalu.

VEZANI TEKST - Zlatko Dalić: Nadam se da nećemo pričati o sudiji nakon utakmice

Prvi put se to dogodilo 1954. na SP-u u Švicarskoj, kada su dva puta igrali Mađarska i Zapadna Njemačka. Laka konjica je u grupi deklasirala Elf 8:3, no u finalu poznatom kao Čudo u Bernu, Njemačka je slavila sa 3:2.

Osam godina kasnije na SP-u u Čileu dva puta su igrali Brazil i Čehoslovačka. U grupi je završilo 0:0 i obje ekipe su ispred Meksika i Španije prošle dalje, te potom dogurale do finala.

U finalu je Josef Masopust doveo ČSSR u vodstvo u 15. minuti, no Brazil je dvije minute kasnije nakon greške do tada sjajnog golmana Viliama Šrojfa, izjednačio preko Amarilda. U nastavku susreta pobjedu Selecaou donijeli su Zito (69) i Vava (78).

Posljednji put smo "dvostruki okršaj" reprezentacija na jednom SP-u vidjeli prije četiri godine u Rusiji, kada su dva puta snage odmjerili Belgija i Engleska i oba puta su Crveni đavoli bili uspješniji.

Belgija je u grupi pobijedila Englesku sa 1:0 golom Adnana Januzaja u 51. minuti. Novi ogled bio je u borbi za bronzu, a Belgija je slavila sa 2:0. Golove su postigli Thomas Meunier (4) i Eden Hazard (82).

Meč Hrvatska - Maroko igra se od 16 sati uz direktan TV prijenos na BHRT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.