U protekle tri sedmice u Hrvatskoj je zabilježena stagnacija sa zabilježenih 500 do 600 slučajeva koronavirusa sedmično, a u proteklih sedam dana zabilježen je osjetni porast na 871 slučaj, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Dodao je kako se najveći porast zaraženih bilježi u četiri dalmatinske županije koje su ujedno turističke destinacije, zbog čega će štab civilne zaštite Republike Hrvatske u taj dio Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitirala mogućnost zaraze, kako bi se kontrolirali događaji s većim brojem ljudi te osiguralo neometan razvoj turističke sezone.

Plenković je istaknuo kako je jučer zabilježeno 1,6 milion građana vakcinisanih prvom dozom vakcine protiv COVID-19 te kako se postotak vakcinisanih bliži ukupnom broju od 48 posto vakcinisanih odraslih osoba u Hrvatskoj.

Ponovio je kako se svi građani BiH mogu besplatno vakcinisati u Hrvatskoj te kako je Makarska rivijera jedan od punktova gdje je to moguće obaviti, naglasivši kako je to doprinos Hrvatske široj borbi protiv koronavirusa koji, rekao je, nije određen državnim granicama.

- Od sto hospitaliziranih, 94 osobe nisu bile vakcinisane. Svako ko odabire da se ne vakciniše stavlja sebe u rizik koji na kraju može završiti fatalno. Stoga, vakcinišimo se sad i ne čekajmo jesen kako bi bili zaštićeni od proboja eventualnog četvrtog vala - poručio je Plenković.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš naveo je kako je danas, na 514. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, zabilježeno 179 novih slučajeva zaraze, da je udio zaraženih u ukupnom broju testiranih u protekla 24 sata 4,56 posto.

- U bolnicama je općenita situacija povoljna, s izuzetkom pojedinih bolnica u Dalmaciji koje bilježe blagi porast hospitaliziranih. Prema posljednjim službenim podacima, na bolničkom liječenju trenutno su 122 osobe, od čega je njih 13 na respiratoru - kazao je ministar Beroš.

Beroš je istaknuo kako je proteklog mjeseca u zemlji zbog koronavirusa hospitalizirano 579 građana, od kojih 94 posto nije bilo vakcinisano.

Ministar zdravstva je najavio kako će se vakcinisanje, uz nadzor ljekara, uskoro provoditi u apotekama, gdje će biti izdavane i potvrde o vakcinisanju.

- Broj zaraženih, nažalost, raste. Porast pozitivnih slučajeva u zadnjih sedam dana iznosi 46,1 posto. Svjedočimo iznimnoj lakoći širenja nove varijante virusa - rekao je Beroš.

Posebno je ukazao na populaciju građana starijih od 80 godina, koja je najugroženija koronavirusom, među kojima je još uvijek 45 posto nevakcinisanih.

- Teorije zavjere o opasnosti vakcina poput ugradnje čipova, stvaranja magnetskih polja spadaju u žanr naučne fantastike i ne smiju biti dio javne medijske slike - kazao je Beroš.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović najavio je dodatno pooštravanje mjera pri ulasku državljana iz trećih država s visokom stopom incidence, poput Velike Britanije i Ruske Federacije, a od ponedjeljka, 26. jula počet će se primjenjivati nove epidemiološke mjere s ciljem boljeg nadzora koronavirusa u jeku turističke sezone. Jedno od postroženja bit će neizdavanje saglasnosti za okupljanja i događanja koja je epidemiološki teško kontrolirati, naveo je Božinović.