open-navfaktor-logo
search
Iz brisa pacijenta
Hrvatski naučnici: U laboratoriju smo uzgojili virus koji uzrokuje COVID-19
U bolnici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", izolirali su virus COVID-19, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima.
18.04.2020. u 22:07
get url
text
Foto: Screenshot

- Uzgojili smo virus u laboratorijskim uvjetima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2- kazala je biologinja u bolnici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Željka Mačak Šafranko, prenosi RTL

Prvi je to korak za razvoj cjepiva, ali brojna druga istraživanja i projekte.

- Kao prvo je tu neka stvar da se cijeli virusni genom sekvencionira, da se vidi kakav je slijed nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako jako se umnožava- objasnio je Ivan Christian Kurolt, biolog u bolnici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Njihov tim nije sam. Izolirani virus poslali su u Njemačku. I to dan nakon potresa koji je pogodio Zagreb. Ured im je bio potpuno uništen.

- To da smo dobili izolat iz Hrvatske nama je to bilo jako važno jer jednom kad ustanovimo da jedna tvar može djelovati protiv virusa, mi moramo dokazati da ta tvar ne djeluje samo protiv lokalnih virusa, nego da je šire primjenjiva- rekao je voditelj tima pri Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Njemačkoj, Luka Čičin-Šain.

Uz hrvatski izolat imaju njemački, austrijski, sa sjevera Italije i uskoro iz SAD-a.

- Do cjepiva treba sigurno godina, možda i više, ali nisu stvari tako crne kako se čini na prvi pogled. Prije nego budemo imali neko efikasno cjepivo, vrlo je vjerojatno da ćemo imati mogućnost liječenja ovoga virusa- kaže Čičin-Šajn.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.