Smiješak iz svemira

Hubble snimio "nasmijanu" galaksiju

Objavljeno: 08.11.2018. u 13:27

Tako se među dalekim galaksijama mogu prepoznati dvije žute tačke koje izgledaju kao oči, dok se ispod vidi luk koji izgleda kao osmijeh

Hubble snimio "smiješak"

Zahvaljujući teleskopu Hubble svijetu su predstavljeni i prezentovani neki jako zanimljivi snimci iz svemira, a među najrazličitijim prizorima sada su otkrili i "nasmijano lice". Tačnije, slika pokazuje grupu galaksija koje su se tako rasporedile da podsjećaju na nasmijano lice.

Tako se među dalekim galaksijama mogu prepoznati dvije žute tačke koje izgledaju kao oči, dok se ispod vidi luk koji izgleda kao osmijeh.

Inače, fotografija prikazuje cijeli niz različitih vrsti galaksija, a ovu u obliku osmijeha vidimo kao gravitacijsku leću, odnosno njena svjetlost do nas je stigla pod uticajem drugog masivnog predmeta, toliko velikog da je moglo iskriviti svjetlost te galaksije, navodi NASA.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije