open-navfaktor-logo
search
Radnici u rudnicima
Husić: Ostaju tri zahtjeva Sindikata, viša cijena uglja ne treba značiti skuplju struju
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), okončao je sjednicu u Brezi na kojoj je zaključeno da ne odustaju od preostala tri zahtjeva. Nastavak pregovora Sindikata i pregovaračkog tima Vlade FBiH, kako navode u Sindikatu, planiran je za sutra u 10 sati.
30.11.2021. u 15:23
get url
text

Sindikat i Vlada sinoć kasno usaglasili su se oko 10 zahtjeva Sindikata, ali oni još  traže smjene generalnog direktora Elektroprivrede BiH (EPBiH) Admira Andelije i direktora Rudnika Kreka Huseina Trumića, kao i plaćanje dnevnica radnicima za vrijeme obustave rada.

- Kada je u pitanju plaćanje za vrijeme obustave rada i tu smo još sinoć bili blizu dogovora i mislim da ćemo ga postići. Članstvo ne odustaje od zahtjeva za smjenu Andelije i Trumića, tako da ćemo i na tome insistirati - kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Podsjećamo, sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH (EPBiH) od prošlog utorka ne proizvodi ugalj i tako će biti, kažu u Sindikatu, do ispunjenja zahtjeva.

Jedna od tačaka koja je usaglašena je povećanje cijene uglja za sve rudnike u sastavu Kocerna u iznosu od 20 posto.

Iz EPBiH su već najavili da će povećanje cijene uglja značiti povećanje cijene električne energije za domaćinstva.

- Prvi put nakon 12 godina treba doći do povećanja cijene uglja iz rudnika EPBiH. Više puta je u tom periodu dolazilo do rasta cijene električne energije za rudnike, kao velike potrošače. Ne vidimo razlog da se izmjena cijele električne energije adresira rudnicima. Ne možemo imati jednu cijenu uglja, a sve ono što je potrebno za površinsku i podzemnu eksploataciju poskupljuje - kaže Husić.

On ističe da su rudnici u tako teškom stanju baš zbog toga što nikome 12 godina nije na pamet palo da povisi cijenu uglja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.