open-navfaktor-logo
search
Odgovor zastupnici
Hvalio se: Koliko je Vranić operisao pacijenata otkako je ministar, da li je to naplaćivao i je li sve bilo po zakonu?
Na 38. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo  zastupnica Jasmina Biščević-Tokić postavila je pitanje vezano za izjave ministra Harisa Vranića da ima potpisan Ugovor o angažmanu o radu u Općoj bolnici jednom sedmično. 
29.08.2021. u 10:02
get url
text

S obzirom da je izjavio kako operiše u Općoj bolnici kao ministar zdravstva Kantona Sarajevo ostalo je nerazjašnjeno kako bi ministar Vranić mogao raditi u Općoj bolnici kada je na ugovoru u Kantonu Sarajevo na punih 40 sati, navela je u pitanju zastupnica Biščević-Tokić.

Ona je zatražila od Ureda za borbu protiv korupcije, Opće Bolnice i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da ispita kakav ugovor ima ministar Vranić, da li se radi o ugovoru o radu ili o djelu, te da li je njegov angažman uopće zakonit. 

Odgovori iz Opće bolnice Abdulah Nakaš stigli su parcijalno. U odgovoru koji je stigao 28.7.2021. stoji da je radni odnos ministra Vranića u mirovanju od 6.1.2021. godine, dok su u drugom odgovoru poslatom 30.7.2021. godine napisali da ministar Vranić obavlja savjetodavne i druge usluge.

Nadležna inspekcija je na ova dešavanja samo izrekla mjeru upozorenja.

- Obzirom da je utvrdeno da je imenovani u jednom slučaju u periodu od 06.01.2021.godine do trenutka inspekcijskog nadzora učestvovao pri operativnom zahvatu, postupajući inspektor rada će upravnom mjerom - upozorenjem skrenuti pažnju poslodavcu JU Opća bolnica Abdulah Nakaš u Sarajevu da nije u skladu sa članom 4. Zakona o radu i članom 3. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriju Kantona Sarajevo angažiranje osoblja po bilo kakvom drugom ugovoru osim ugovora o radu - odgovorili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Potpune odgovore Ureda za borbu protiv korupcije, Opće Bolnice i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove možete pročitati u galeriji.

{$galerijaFotografija}

 

 

haris vranic - odgovor
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.