open-navfaktor-logo
search
Vanredni izvještaj
I dalje gori na planini Visočici, vjetar otežava gašenje požara
Gori visoka borova i bukova šuma na teško pristupačnom i strmom terenu. Požar je zahvatio više hektara šume, trenutno ne ugrožava stanovništvo. Na terenu su pripadnici PVJ Konjic i djelatnici JP „Šumarstvo Prenj“, koji gase požar na dostupnim dijelovima.
31.08.2019. u 18:59
get url
text
get url
text

Požar na planini Visočici iznad sela Grušča i dalje je aktivan. Gori visoka borova i bukova šuma na teško pristupačnom i strmom terenu. Požar je zahvatio više hektara šume, trenutno ne ugrožava stanovništvo. Na terenu su pripadnici PVJ Konjic i djelatnici JP „Šumarstvo Prenj“, koji gase požar na dostupnim dijelovima.

Od jutarnjih sati djelovao je i helikopter OS BiH, koji je sa pet preleta značajno usporio napredovanje i širenje požarišta na njegovom lijevom kraku (iznad sela Grušča prema Prebiljima). Tokom dana djelatnici Šumarstva Prenj s pripadnicima PVJ Konjic u tom dijelu saniraju ostatke požara.

Požar se proširio u desnom kraku u rejonu Bijele stijene. U poslijepodnevnim satima intenzivirao se vjetar, što onemogućava gašenje iz zraka, pa je otkazano djelovanje helikoptera. Nastavak akcije gašenja iz zraka se očekuje u jutarnjim satima, navodi se u vanrednom izvještaju OC FUCZ o stanju na požarištu u rejonu planine Visočica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.