open-navfaktor-logo
search
Životna borba
I dalje neizvjesna situacija u kampu "Lipa": Promrzli migranti, poslano oko 100 šatora
Loši vremenski uslovi, hladnoća i neizvjesnost i dalje su prisutni na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa "Lipa", udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća.
31.12.2020. u 14:54
get url
text

Migranti su i proteklu noć proveli na otvorenom bez hrane, vode i struje. Oko 900 migranata i dalje boravi u šatorima na otvorenom na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa u kojem je prošle sedmice izbio požar u kojem je izgorjelo nekoliko šatora. 

Migranti su trebali biti prebačeni u bivšu kasarnu na Bradini kod Konjica, međutim, vlast Hercegovačko-neretvanskog kantona je odbacila odluku o slanju migranta na tu lokaciju. Trenutno je neizvjesna situacija iako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozvalo vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju "Bira". 

{$galerijaFotografija}

Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća, izjavio je da su oni na terenu iščekujući sve odluke koje bi se trebale donijeti na državnom i kantonalnom nivou u vezi s migrantima koji se nalaze na "Lipi".

- Nama je cilj da migrantima osiguramo sve što im je neophodno za život na 'Lipi'. Svakodnevno se dijele lunch paketi, topli čaj, odjeća, deke i šatori - kazao je Midžić.

Podsjetio je da su migranti vraćeni iz autobusa i da su prenoćili na otvorenom. 

- Padala je kiša, promrzli su. Danas smo prema 'Lipi' uputili oko 100 šatora sa podmetačima. Trenutno je na toj lokaciji i Gorska služba spašavanja koja radi na postavljanju šatora za migrante, iščekujući šta će se desiti u ova 24 sata - pojasnio je Midžić.

Podsjetio je i na to da je Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donijelo odluku da bi se svi migranti s "Lipe" trebali prebaciti u "Biru". 

- Teška je situacija, teško je raditi u ovakvim uslovima, kada je totalna neizvjesnost. Dok se čekaju ovakve odluke i rješavanje ove humanitarne katastrofe, kako migranti borave na tom području, pod kojim uslovima, znaju samo oni. Mi kad obavimo svoje obaveze tamo, oni ostaju tamo prepušteni sami sebi - dodao je Midžić.

20201231_2_46135712_61147303.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.