Delegacija Turskog crvenog polumjeseca bila je među hiljadama učesnika “Marša mira“ koji je nedavno održan povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA). 

Delegaciju Turskog crvenog polumjeseca su činili mladi koji su došli iz 20 turskih gradova kako bi odali počast žrtvama genocida u kojem su ubijene 8.372 osobe i koji se na tlu Evrope smatra najvećim zločinom od završetka Drugog svjetskog rata. 

Učešće delegacije omogućili su Delegacija Turskog crvenog polumjeseca u BiH i Direkcija Crvenog polumjeseca za odnose s volonterima. Mladi volonteri i članovi Upravnog odbora omladine Crvenog polumjeseca su odolili teškim vremenskim uvjetima i tokom teške pješačke rute dijelili vodu i voće drugim učesnicima marša. 

Delegacija Turskog crvenog polumjeseca pružila je podršku i porodicama žrtava genocida u Srebrenici. Po završetku marša, delegacija predvođena predsjednikom Omladinskog ogranka Turskog crvenog polumjeseca Emrea Koca, direktora te organizacije za saradnju s volonterima Nirdala Durmusa i predsjednika Delegacije Turskog crvenog polumjeseca za BiH Suata Sokollua učestvovala je i na dženazi i ukopu 33 identificirane žrtve u Potočarima.

 

Uporedo s tim, delegacija Turskog crvenog polumjeseca se sastala i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom koji je prošle sedmice boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Erdogan se zahvalio turskoj humanitarnoj organizaciji na aktivnostima koje provodi u BiH.