open-navfaktor-logo
search
Treba samo htjeti
I na Bjelašnici je moguće živjeti "američki san": IT stručnjak vratio se u BiH, otvorio farmu salersa, posjetio ga i Nurkić
"Dođe čovjek vedra čela i napravi čaršiju od sela", slogan je koji je svojedobno obilježio jedne od izbora u Bosni i Hercegovini, a nekako je prikladan i za priču o Farmi Bjelašnica, osnovanoj prošle godine.
04.06.2023. u 15:02
get url
text

Neće na ovoj olimpijskoj ljepotici biti čaršija, ali su dobri izgledi da postane lokacija s najkvalitetnijim grlima salersa, barem u našoj zemlji piše, Agroklub.

Direktno iz genetskog centra u Francuskoj, prošle godine deset grla stiglo je na ovu farmu. Sada ih je 17, a uskoro će na svijet stići još dvoje mladih.

Dvije decenije vani

Vlasnik farme, Edvin Lović, dolazi iz IT sektora, i čini se sve je iskodirao do perfekcije.

Više od dvije decenije živio je vani, u Njemačkoj i Americi, i u svojoj ideji ostaje ustrajan.

- Imam malu djecu koja su haustorčad (odrasla u zgradi, op. a.), nije mi se nikako sviđalo to što se boje mačke, psa, kokošku kad su vidjeli bila je prava frka. Počeli smo istraživati šta ćemo, gdje ćemo. Ako biram između mora i Bjelašnice i krava, meni je ovo veće zadovoljstvo, kako ću napraviti lakše, bolje i kvalitetnije - pojašnjava Lović kako je došao na ideju o osnivanju farme.

S koferima vratio se u domovinu i započeo biznis, koji mu još uvijek pravi minus, ali kako kaže, računao je na ulaganja tri-četiri godine.

Dodaje da farmu drži iz ljubavi i hobija, ali za kratko vrijeme se pokazalo da ima perspektivu i gura svoju pozitivnu priču koja će, nada se, svima omogućiti neki bolji pristup.

- Gledao sam po Montani, Kanadi i drugim državama kako opstaju, gdje su uvjeti puno suroviji nego kod nas. Provjerio sam i poticajne mjere u BiH i rekao sebi - ovo je nemoguće da ne uspije - priča Lović i dodaje kako postoje planovi za širenje.

Ove godine ih nisu uspjeli realizirati, ali naredne hoće, sigurni su. Plan je uvesti još oko 40 junica, isključivo salers u sistemu su krava-tele, nikakva muža, čisto meso.

Dvije kupljene parcele odmah su uz zakupljeno državno zemljište od 2.000 hektara za koje plaćaju pašarinu.

Tu je i nadstrešnica, izgrađena bez betona, jer strogo vode računa da bude što manje šljunka i cementa na imanju, a govedima je važno samo da se sklone s vjetrometine.

Prva zima bez problema

Prvu zimu i snijeg od metar i po preživjeli su bez ikakvih problema. Važno, priča naš sagovornik, da sijeno i hranu obezbijede na vrijeme.

- Gledam da minimalno dajemo žitarica, samo kada su baš ekstremni uvjeti, zbog temperature tijela dodajemo kukuruz, a tražimo da on bude što više u organskom obimu i ječam, ali to je vrlo malo, silažu nikako ne koristimo - navodi Edvin.

Iako medijski nisu eksponirani, za njih se nadaleko čulo, pa je ih tako nedavno turistički posjetio i NBA košarkaš i bh. reprezentativac Jusuf Nurkić.

 

Iako, igrač Portlanda nije potencijalna mušterija, ni njih ne manjka. Vlasnik kaže da ga potražnja već brine jer neće moći udovoljiti svim zahtjevima.

- Potražnja je tolika da ja zaista ne znam šta da radim, ženska grla planiram ostaviti sebi, a muška ćemo vidjeti hoće li ići za rasplod. Nije to još veliki broj, ali jako puno upita imam, to je sam pokazatelj da nemamo viška kapaciteta - kaže Edvin.

Krave ovdje ne muzu ni za vlastite potrebe, jer su grla poludivlja, telad su uz majku šest-sedam mjeseci, dok god je laktacijski period. Iako su na planini problema s divljači nemaju.

Lani je bilo divljih svinja, ali su to riješili električnim pastirom, a susreta sa medvjedima i vukovima nisu imali.

- Nama je ovdje zaista lijepo, čovjek samo treba da se trudi - ističe Lović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.