open-navfaktor-logo
search
Planirali 300 miliona KM
Iako su "prikupili" samo 137,5 miliona KM, iz Ministarstva finansija RS-a tvrde da su zadovoljni
Iz Ministarstva finansija Republike Srpske (RS) tvrde da su u potpunosti zadovoljni rezultatima aukcije i količinom prodatih entitetskih obveznica, u ukupnoj vrijednosti 137,5 miliona. 
15.04.2020. u 16:09
get url
text

Aukcije tih petogodišnjih obveznica RS-a održane su u protekla dva dana na Banjalučkoj berzi, a planirani iznos emisije bio je 300 miliona KM.

- S obzirom na to da u momentu donošenja odluke o emisiji obveznica nije bio ugovoren kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a za koji je u međuvremenu postignut sporazum, napravljen je kompromis s određenim brojem banaka da se smanji nivo potražnje, odnosno kupovine obveznica na ovoj aukciji kako bi se dio sredstava, u iznosu od 200 miliona KM, usmjerio na finansiranje projekta revitalizacije putne mreže u RS-u - navode iz resornog ministarstva.

VEZANI TEKST- Vlada RS-a se planirala zadužiti za 300 miliona, uspjeli "prikupiti" 137,5 po većoj kamatnoj stopi

U skladu s tim, veća ponuda u odnosu na potražnju za obveznicama RS-a na ovoj aukciji je, kako dodaju, isključivo rezultat pomenutog dogovora s komercijalnim bankama, a ni u kom slučaju, kako pišu pojedini mediji, nepovjerenja u Vladu i institucije RS-a.

Realizacijom kreditnog aranžmana s MMF-om koja se očekuje u narednim danima budžet Republike Srpske će prihodovati 243,16 miliona KM, što je, navode, uz realizovanu ovu emisiju obveznica sasvim dovoljan iznos sredstava za finansiranje svih obaveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.