Aukcije tih petogodišnjih obveznica RS-a održane su u protekla dva dana na Banjalučkoj berzi, a planirani iznos emisije bio je 300 miliona KM.

- S obzirom na to da u momentu donošenja odluke o emisiji obveznica nije bio ugovoren kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a za koji je u međuvremenu postignut sporazum, napravljen je kompromis s određenim brojem banaka da se smanji nivo potražnje, odnosno kupovine obveznica na ovoj aukciji kako bi se dio sredstava, u iznosu od 200 miliona KM, usmjerio na finansiranje projekta revitalizacije putne mreže u RS-u - navode iz resornog ministarstva.

VEZANI TEKST- Vlada RS-a se planirala zadužiti za 300 miliona, uspjeli "prikupiti" 137,5 po većoj kamatnoj stopi

U skladu s tim, veća ponuda u odnosu na potražnju za obveznicama RS-a na ovoj aukciji je, kako dodaju, isključivo rezultat pomenutog dogovora s komercijalnim bankama, a ni u kom slučaju, kako pišu pojedini mediji, nepovjerenja u Vladu i institucije RS-a.

Realizacijom kreditnog aranžmana s MMF-om koja se očekuje u narednim danima budžet Republike Srpske će prihodovati 243,16 miliona KM, što je, navode, uz realizovanu ovu emisiju obveznica sasvim dovoljan iznos sredstava za finansiranje svih obaveza.